Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  oktobar 2018  >  Aktuelni tekst

10. oktobar – Imunizacija nekad i sad

Objavio   /  

Izložba Vakcinacija je pola zdravlja – imunizacija nekad i sad je otvorena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju. Kako su saopštili iz Narodnog muzeja Crne Gore, izložba će biti otvorena do 5. novembra, a cilj je da se u godini kada se obilježava vijek od početka pandemije španske groznice, ukaže na značaj vakcinacije u očuvanju opšteg zdravlja. – Svjedoci smo da u posljednih nekoliko godina antivakcinacioni pokret jača. Jedan od razloga je i to što je čovjek druge polovine 20. vijeka zaboravio kakve su sve bolesti i epidemije spriječene zahvaljujući vakcinacijama – navodi se u saopštenju Narodnog muzeja. Ovom izložbom, kako naglašavaju u Narodnom muzeju Crne Gore, žele da doprinesu aktivnom i otvorenom dijalogu predstavljajući materijal iz svog fonda koji se bavi pitanjem narodnog zdravlja i imunizacije stanovništva u crnogorskom društvu, a koji do sada nije javno prezentovan. Kako se dodaje, manje je poznato da su se vakcine uveliko koristile 90-tih godina 19. vijeka u Crnoj Gori. Tada je zakonom bila regulisana vakcinacija stanovništva, a kako se dodaje u saopštenju, zdravstveno odgovorno su se ponašali u našoj državi i tokom većeg dijela 20.vijeka.

– Međutim, danas, stanovništvo Crne Gore nedovoljno je upoznato sa strahotama epidemija i zbog toga je skeptično prema praksi vakcinacije. Cilj ove izložbe je da se pomoću istorijskih izvora podigne svijest građanstva o dobrobitima kolektivne imunizacije. Plakati, poštanske markice, proglasi, zakonici i originalni filmovi iz fondova NMCG-a, Nacionalne biblioteke i Crnogorske konoteke koji se mogu pogledati na izložbi su najbolji prikaz jednog vremena i odnosa tadašnje vlasti i naroda prema ovoj temi – ističu u saopštenju.
Kako naglašavaju u Muzeju, uz istorijsku, izložba će imati i naučnu podlogu, pa će uz pomoć Instituta za javno zdravlje, Svjetske zdrastvene organizacije, Doma zdravlja Cetinje i Bolnice Danilo I, tokom trajanja izložbe biti organizovana predavanja, panel diskusije i projekcije na ovu temu.
Kustosi izložbe su istoričari Filip Kuzman i Vukan Ražnatović.

    Štampaj       Email
 • Published: 190 days ago on Novembar 12, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Novembar 12, 2018 @ 7:06 am
 • Filed Under: oktobar 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center