Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  oktobar 2017  >  Aktuelni tekst

04. oktobar – Održan kongres onkoloških udruženja mediteranskih zemalja AROME

Objavio   /  

U Crnoj Gori, prema podacima Instituta za javno zdravlje, godišnje od malignih bolesti oboli više od 2.000 osoba, a umre oko 1.000. Evidentan je porast broja oboljelih, ali i mortaliteta od kancera, saopšteno je na otvaranju Kongresa onkološkog udruženja mediteranskih zemalja AROME, čije je sjedište u Parizu i Evropske škole onkologije (ESO) iz Lugana. Ovaj stručni skup koji je održan u hotelu Mediteran u Bečićima okupio je 150 učesnika, najeminentnijih stručnjaka iz oblasti onkologije i hematologije iz 15 zemalja Mediterana i Balkana. Ovo je treći sastanak Udruženja onkologa Mediterana i Evropske škole onkologije u Crnoj Gori i druga konsenzus konferencija o dostupnosti inovacijama u liječenju karcinoma u zemljama u razvoju našeg regiona. Održava se u organizaciji Asocijacije za radioterapiju i onkologiju mediteranske oblasti – AROME.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović prilikom otvaranja ovog značajnog skupa, pozdravljajući prisutne izjavio je da mu predstavlja izuzetno zadovoljstvo i čast što se jedan ovako renomirani skup održava u našoj zemlji.
– Ministarstvo zdravlja realizuje brojne programe, koji su usmjereni na prevenciju faktora rizika i rano otkrivanje malignih bolesti. U okviru Strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti date su osnovne smjernice za sveobuhvatni i koordinisani odgovor na sve veću zastupljenost nezarazanih bolesti u nacionalnoj zdravstvenoj patologiji. Intenzivno se radi na promociji zdravih stilova života i edukaciji stanovništva, a polazni segment u svemu tome su nacionalni programi i strategije, kao krovni elementi razvoja zdravstvenog sistema. U toku je implementacija skrinig programa za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva, grlića materice i dojke. Primjenom ovih skrininga cilj nam je da se smanji smrtnost i poboljša kvalitet života oboljelih od malignih bolesti.
– Teme ovogodišnjeg skupa su veoma značajne, kako po inovativnosti tako i po komparaciji sa potrebama razvijenih i zemalja u razvoju, koje su na putu ka Evropskoj uniji. Kao i na prethodnoj konferenciji, gde su eksperti za ovu oblast postigli konsenzus o prioritetima struke u dijagnostici i liječenju karcinoma, i od ove konferencije očekujemo zaključke koji će doprinijeti prevenciji, kao i boljoj i kvalitetnijoj dijagnostici i liječenju bolesnika od malignih bolesti. Zaključci konferencije biće uzeti u obzir prilikom određivanja daljih smjernica zdravsteve politike u našoj zemlji – istakao je minister Hrapović.

    Štampaj       Email
 • Published: 434 days ago on Novembar 10, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Novembar 10, 2017 @ 9:08 am
 • Filed Under: oktobar 2017
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center