Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  novembar 2018  >  Aktuelni tekst

27. novembar – Problem rješiv tek kad se uključe odrasli

Objavio   /  

Problem nasilja može se riješiti jedino doprinosom cjelokupne zajednice, a najvažniji su prevencija i adekvatna zaštita žrtava, ocijenjeno je na panel diskusiji povodom proslave Svjetskog dana djeteta. Učesnici panel diskusije Nasilje u školama i školskom okruženju, predstavnici lokalnog dječjeg parlamenta Glavnog grada, saglasni su da se u posljednje vrijeme češće i otvorenije priča o nasilju, ali smatraju da treba mnogo više raditi na njegovoj prevenciji. – Svi moraju dati doprinos kako bi riješili problem nasilja u školama. Najvažnije je raditi na prevenciji i na adekvatnoj podršci kako žrtvama nasilja, tako i nasilnicima i svjedocima – naveli su predstavnici dječjeg parlamenta. Direktor Doma zdravlja u Podgorici dr Nebojša Kavarić pozvao je mlade da se obrate svom pedijatru kad god se osjećaju ugroženo i potrebna im je zaštita od nasilja. On je kazao da su pedijatri ovlašćeni da zastupaju prava djece i da su domovi zdravlja adrese na kojima mladi uvijek mogu potražiti pomoć.

– Lako je prepoznati fizičko nasilje. Bitnije je prepoznati ono tiho nasilje koje može biti ignorisanje ili stigmatiziranje. Ako se takvo nasilje ne prevaziđe, ono ostavlja velike posljedice na zdravlje. Pet puta je veća pojava nekih teških oboljenja u odrasloj dobi ako ste žrtve tihog nasilja – naveo je dr Kavarić.
Šef predstavništa UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, kazao je da je nasilje uvijek odraz slabosti i da se o njemu najmanje govori u državama u kojima je u porastu.
Kako je naveo, raduje ga što se u Crnoj Gori veoma otvoreno i sve češće govori o ovoj temi.
Predstavnica dječjeg parlamenenta Glavnog grada Milena Mrđenović, smatra da se o vršnjačkom nasilju često govori, ali i da ima onih koji to prikrivaju ili guraju pod tepih u nadi da će biti zaboravljeno i potisnuto zauvijek.
Njen kolega iz lokalnog dječjeg parlamenta Glavnog grada Mašan Vuković, smatra da se nije mnogo uradilo na polju sprječavanja nasilja.
Ilija Ivanov, iz dječjeg lokalnog parlamenta, kazao je da mnoga djeca koja su žrtve nasilja ćute o tom problemu, misleći da će se na taj način nasilnici umoriti i da će zlostavljanje proći. On je poručio vršnjacima koji trpe nasilje da se obrate nekom u koga imaju povjerenja, jer, kako smatra, problem se može riješiti tek kada se uključe odrasli.

    Štampaj       Email
 • Published: 39 days ago on Decembar 11, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Decembar 11, 2018 @ 4:44 pm
 • Filed Under: novembar 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center