Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  novembar 2018  >  Aktuelni tekst

12. novembar – Zadržaćemo najbolji medicinski kadar

Objavio   /  

Ministarstvo zdravlja Crne Gore će podržati najbolje studente medicine i mlade ljekare i omogućiti im usavršavanje u najreferntnijim ustanovama, kako bi svoja stručna znanja primjenjivali u svojoj zemlji i omogućili kontinuitet stabilnog i održivog sistema zdravstva, poručio je crnogorski ministar zdravlja dr Kenan Hrapović.
Dr Hrapović, sa saradnicima i koordinatorkom studijskog programa Farmacije na Medicinskom fakultetu, doc. dr Zorica Potpara, razgovarali su u Ministarstvu zdravlja sa studentima medicine i mladim ljekarima, koji su tokom studija imali najveće prosječne ocjene i postigli najbolje rezultate.
– Naš cilj je da najbolje zadržimo u zdravstvenom sistemu Crne Gore i omogućimo da trenutno najsvježija i najbolja medicinska znanja uzmete iz najreferentnijih ustanova iz Evrope, a Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja imaju volju i to mogu da vam obezbijede – kazao je dr Hrapović, napominjući da današnji susret označava novu eru u kreiranju kadrovske politike kada je medicina u pitanju.
Vlada Crne Gore, prema njegovim riječima, kroz budžet Ministarstva zdravlja svake godine opredjeljuje 700.000 eura za kontinuiranu medicinsku edukaciju.
– Takođe, od 2013. do kraja 2017. godine Vlada je omogućila radno angažovanje 300 novih ljekara u crnogorskom zdravstvenom sistemu, što zajedno s ljekarima iz privatne prakse dovodi do nivoa 3,3 ljekara na 1.000 stanovnika, čime se bližimo evropskom prosjeku koji iznosi 3,7 ljekara – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.
Govoreći o kapacitetima i izvrsnosti crnogorskih ljekara, kao i ulaganjima Vlade Crne Gore u kadrovske potencijale, ministar je, kako se navodi, podsjetio da je nedavno dr Nemanja Radojević, kroz program kontinuirane medicinske edukacije, na poziv Hardvard univerziteta, među sedam hiljada aplikanata iz cijelog svijeta izborio mjesto među pet najboljih i tamo nastavio svoje stručno usavršavanje.
Pozdravljajući okupljene studente, generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta i ljudske resurse u zdravstvu, prof. dr Vesna Miranović kazala je da zadatak zdravstvenih vlasti da prepoznaju prave talente i buduće lidere u ovoj oblasti koji će biti u stanju da preuzmu odgovornost u budućem periodu, da znaju, da imaju viziju, da se bore za ciljeve i da na tom putu ne posustaju.
– Vi ste uzor mlade generacje i to je jako važno za nas, zato što ćete biti u mogućnosti da preuzmete teret crnogorskog zdravstvenog sistema u budućnosti – naglasila je prof.dr Miranović.
-Nastavni tim Medicinskog fakulteta nastojaće da kroz implementaciju protokola, novih standarda i novih nastavnih jedinica, omogući studnetima da usavrše svoja znanja, u želji da ta ista znanja kasnije implementiriju u naš zdravstveni system – kazala je doc.dr Zorica Potpara.
Dr Branko Lutovac, koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Podgorici, a u Beogradu završio specijalističke akademske studije iz imunologije, prije mjesec dana završio specijalizaciju iz pedijatrije i trenutno je na doktorskim akademskim studijama, odlučio je da se vrati u svoju zemlju, kako je kazao, da da lični doprinos unapređenju zdravstvenog sistema.
Najbolji student svoje generacije, sada specijalista interne medicine u KCCG, dr Vasilije Bošković, zahvalio je Ministarstvu zdravlja što je prepoznalo njihov trud i rad i rezultate, kao i što su im pružili podršku na putu ka zajedničkom cilju, kako je kazao, da služe našem narodu, prije svega kao dobri ljudi, a onda kao izuzetni profesionalci.
    Štampaj       Email
 • Published: 39 days ago on Decembar 11, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Decembar 11, 2018 @ 4:31 pm
 • Filed Under: novembar 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center