Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  novembar 2017  >  Aktuelni tekst

06. novembar – Izlaganje ministra Hrapovića na Trećem sastanku Nacionalne mreže za nadzor nad rezistencijom na antimikrobne ljekove

Objavio   /  

Prema svim relevantnim podacima, potrošnja antibiotika u Crnoj Gori bilježi određeni pad, ali nas čeka još dosta posla kako bi se izjednačili sa evropskim prosjekom što nam je cilj, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović. U Crnoj Gori je ukupna potrošnja antibiotika za peroid od 2011. do 2016. smanjena za 12,5 odsto.
Ministar je na trećem sastanku Nacionalne mreže za nadzor nad rezistencijom na antibiotike (CEASAR), kazao da pojačan nadzor Ministarstva zdravlja nad primjenom zakonskih propisa, kojima se kontroliše izdavanje ljekova, a pogotovo antibiotika bez recepta, već daje dobre rezultate.
– Donošenje niza odluka, kao što je uspostavljanje liste rezervnih antibiotika, implementacija smjernica za antimikrobnu profilaksu u hirurgji, uslovilo je smanjenje potrošnje rezervnih antibiotika u Kliničkom centru Crne Gore, za oko 30 odsto za ovu godinu. Ovakav način mogao bi biti i dobar primjer na nivou opštih i specijalnih bolnica – kazao je Hrapović.
Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva, u periodu od 2011. – 2015. godine, zabilježen je trend smanjenja potrošnje antibiotika na nivou primarne zdravstvene zaštite, ali je i dalje visok stepen potrošnje antibiotika u bolničkom sektoru.
– Ovi podaci ukazauju i na to da 80 odsto ukupne potrošnje antibiotika u Crnoj Gori pripada primarnoj zdravstvenoj zaštiti odnosno vanbolničkoj primjeni,dok se ostalih 20 procenata odnosi na bolničku upotrebu – saopštio je Hrapović.
    Štampaj       Email
  • Published: 197 days ago on Decembar 8, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Decembar 8, 2017 @ 7:55 am
  • Filed Under: novembar 2017