Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  mart 2018  >  Aktuelni tekst

05. mart – Godišnje 20 djece sa srčanom manom

Objavio   /  

Predstavnici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) obišli su Institut za bolesti djece (IBD) u kome se nalazi novi aparat za ultrazvuk srca za čiju je nabavku CEDIS obezbijedio pola novca.

Kako je saopšteno iz KCCG-a, vrijednost aparata je oko 60 hiljada eura. Dr Draško Nikčević, kardiolog Instituta za bolesti djece, kazao da je novi aparat za ultrazvuk srca aktuelan na svjetskom nivou i da omogućava evaluaciju i dijagnostikovanje najkompleksnijih urođenih srčanih mana. – Patologija koja je zastupljena među najmlađom populacijom zahtijeva sofisticirane i dijagnostičke tehnike, koje ovaj aparat pruža. Mislim da ustanova ovog tipa, kao nacionalna i krovna instutucija koja se brine o zdravlju djece, zaslužuje ovakav aparat – rekao je Nikčević i naveo da se radi o aparatu premijum klase.

On je kazao da softver novog aparata pruža mogućnost nadogradnje za sljedećih 20 godina. – Sve što je sad aktuelno u svijetu i što će sigurno trajati sljedećih 20 godina, može da obezbijedi ovaj aparat, uz izvjesnu nadogradnju. Najsloženije urođene srčane mane se ne rješavaju u jednom aktu, nego u više hirurških procedura tokom dužeg vremenskom perioda – kazao je Nikčević podjeećajući da na godišnjem nivou u Crnoj Gori ima oko 20 pacijenata sa kompleksnom urođenom srčanom manom.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Zorica Kovačević kazala je da su aparat za ultrazvuk srca čekali deset godina. – Uspjeli smo da zahvaljujući CEDIS-u kupimo najsavremeniji aparat i nadam se da će i dalje biti sa nama u aktivnostima i podršci prema Instutu. Ovo je još jedan dokaz da je menadžment KCCG-a u toku svog godišnjeg rada uspio da zahvaljujući Vladi, Ministarstvu zdravlja i društveno-odgovornim kompanijama obezbijedi najsavremeniju opremu koja je neophodna Institutu – saopštila je Kovačević.

Ona je najavila da će početkom aprila dobiti i novu magnetnu rezonacu i da su za taj projekat donatorska sredstva već obezbijeđena. U ime zdravstvenog sistema i svih onih kojima će aparat biti potreban Kovačević je uručila zahvalnicu izvršnom direktoru CEDIS-a, Zoranu Đukanoviću.

Đukanović je kazao da je zadovoljan što su obezbijedili jedan moderan i moćan aparat te je poželio da u Institutu ne bude veliki broj pacijenata, a oni koji to jesu da budu kvalitetno ispraćeni iz te ustanove.

    Štampaj       Email
 • Published: 316 days ago on April 13, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: April 13, 2018 @ 8:47 pm
 • Filed Under: mart 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center