Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  maj 2018  >  Aktuelni tekst

12. maj – Obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara

Objavio   /  

Nacionalno udruženje sestara i babica, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja obilježava 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara pod sloganom Zdravlje je ljudsko pravo.
U Crnoj Gori ima oko 3.200 medicinskih sestara i smatraju da treba raditi na obučavanju kadra, kako bi mogli da pružaju još bolju zdravstvenu njegu.
U Kotoru, Beranama, Cetinju, Nikšiću, Pljevljima, Budvi i Podgorici medicinske sestre obilježavaju svoj dan. Iz nacionalnog udruženja, kažu da su izazovi i problemi sa kojima se sureću radna snaga i obučenost i da se moraju uskladiti programi obrazovanja, kako bi imali profesionalce.
U Glavnom gradu na više štandova u Delta sitiju, medicinski radnici bili su dostupni za sve informacije zainteresovanima. I pored onih koji kažu da su zadovoljni, svjedoci smo da medicinski radnici odlaze u Norvešku, ili druge zemlje, kako bi bili bolje plaćeni.
– Ima onih koje idu u Norvešu da rade, ali ne u tolikoj mjeri koliko je to prisutno u Srbiji – kaže Nada Rondović, predsjednica nacionalnog Udruženja medicinskih sestara i babica Crne Gore.
Ovim povodom Nacionalno udruženje organizovalo je na gradskom trgu u Rožajama, mjerenje krvnog pritiska, provjeru glikemije u krvi i bodi max indeksa za građane.
Prema riječima Mersade Kalač glavne sestre Doma zdravlja Rožaje i profesorice zdrastvene njege na Viskoj medicinskoj školi u Beranama, za oko dva sata ekipa medicinara na čijem je čelu, obavila je preko 200 pregleda.
Međunarodni dan medicinskih sestara obilježen je i na Cetinju. Glavna sestra cetinjske bolnice Danilo I Bosiljka Banović podsjetila je da se ovogodišnji Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava širom Crne Gore i da se ne organizuje centralna manifestacija kao prethodnih godina, nego je svaka bolnica dobila privilegiju da u svojoj opštini i za svoje građanstvo napravi jedan ovakav događaj.
-Naš glavni cilj je promocija zdravlja, a na Ljetnjoj pozornici pridružili su nam se i mališani iz vrtića – rekla je Banović.
Visoka strukovna sestra Spasenija Đukanović koja je glavna sestra cetinjske pedijatrije govorila je o važnosti napredne komunikacije u sestrinstvu, ističući da je osnov dobre komunikacija slušanje i razumijevanje.
-Smatram da je dobra komunikacija između sestre i pacijenta jako važna, ali isto tako mislim da je vrlo važno da se mi sestre između sebe čujemo kako bi smo mogle da čujemo druge. Naprednom komunikacijom u sestrinskom timu stvaramo dobar ljudski odnos, saopštavamo sebe drugima, pravimo odnos povjerenja sa saradnicima i stvaramo ugodnu atmosferu na radnom mjestu – kazala je Đukanović.
Zaključuju zajedno da je ulaganje u profesiju medicinskih sestara najvažnije, jer danas su pred njima visoki zahtijevi, a sestra je profesionalac koji je 24 sata pored pacijenta.
    Štampaj       Email
 • Published: 251 days ago on Jun 15, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 15, 2018 @ 7:44 am
 • Filed Under: maj 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center