Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  jun 2018  >  Aktuelni tekst

26.jun – Povećan broj maloljetnika koji koriste droge

Objavio   /  

U Crnoj Gori prema procjenama ima više od 15 hiljada zavisnika, a alarmantno je povećan broj maloljetnika koji koriste droge, kazao je izvršni direktor nevladine organizacije 4Life, Saša Mijović.
-Podaci iz istraživanje Instituta za javno zdravlje iz prošle godine pokazuju da u je populaciji od 15 od 35 godine, njih 14,3 odsto probalo ilegalne droge, a da 11,2 odsto koristilo droge prošle godine – kazao je Mijović.
On je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, rekao da se skoro izjednačio broj muškaraca i žena koji su koristli droge, što ranije nije bio slučaj i da je zabrinjavajuće što mladi najčešće koriste više droga uporedo. Veliki problem u Crnoj Gori je nedostatak kadra koji želi da radi sa zavisnicima objasnio je Mijović i dodao da je primjetan nedostatak kapaciteta za pomoć zavisnicima.
Mijović je kazao da u zatvoru ne postoji tretman za zavisnike, da ne postoji ni njihov prihvat i reintegracija po izlasku iz zatvora i da je visok stepen recidivizma i stopa povratnika u zatvore.
On je istakao da osim Danilovgrada i Tivta, ostale opština nijesu platile tretman u ustanovama za liječenje od zavisnosti, klijentima sa svoje teritorije, iako je većina opština prihvatila ovu preporuku Komisije za droge.
-To je jedan od glavnih razloga malog broj klijenata i klijentkinja na tretmanu na Kakarickoj Gori – ocijenio je Mijović.
Prema njegovim riječima, broj maloljetnika koji koriste droge alarmantno je povećan, a Crna Gora nema sistem pomoći tim mladim ljudima.
Mijović je ponovio da je cilj globalne kampanje Podrži. Ne kažnjavaj da se zavisnici od droga ne posmatraju kao kriminalci, već kao bolesne osobe kojima treba pomoć. Prioritet, kako je kazao, treba da bude zdravstvena i socijalna zaštita pogođene populacije, njihovih porodica i čitave zajednice.
-Ovakva borba protiv droge, kakvu poznajemo 50 godina, ne daje rezultate i pretvorila se u suprotnost, jer umjesto borbe protiv droga i narko kartela, ona se vodi protiv zavisnika od droga – kazao je Mijović.
    Štampaj       Email
 • Published: 161 days ago on Jul 8, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Jul 8, 2018 @ 10:44 am
 • Filed Under: jun 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center