Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  jun 2018  >  Aktuelni tekst

15 jun – Osobe sa oštećenjem vida osposobljene za rad

Objavio   /  

U okviru projekta Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u gradskom vešeraju, šest osoba sa oštećenjem vida je osposobljeno za obavljanje tog posla, od kojih će dvije nastaviti da rade šest mjeseci, saopšteno je iz Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin.
Predstavnica Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin, Stefa Adžić, ocijenila je, na pres konferenciji povodom predstavljanja rezultata projekta i problema diskriminacije u oblasti profesionalne rehabilitacije, rada i zapošljavanja, da je uključivanje OSI u svijet rada ključna odrednica njihove potpune integracije u zajednicu.
-Nakon 12 mjeseci projekta, imamo šest OSI koje su prošle obuku za radu u vešaraju. U projekat su bile uključene osobe sa oštećenjem vida. Četiri OSI su imale priliku da tokom šest mjeseci rade u vešeraju, koji je pokrenula Organizacija slijepih, a dvije osobe će nastaviti da rade, najprije u periodu od šest mjeseci, dok se ne stvore uslovi za neki dalji rad – saopštila je Adžić.
Ona je kazala da je cilj projekta bio doprinos povećanju zaposlenosti OSI kroz otvaranje novih radnih mijesta, koja su, kako je pojasnila, nastojali da prilagode njihovim mogućnostima.
Namjera Organizacije slijepih je da obezbijedi veće mogućnosti zaposlenja.
-Informisali smo ostale subjekte, kao što su neki hoteli za koje znamo da imaju vešeraje. Informisali smo ih da imamo spremne kapacitete, da imamo OSI koji su obučene i koje mogu da rade u njihovim vešerajima – kazala je Adžić.
Prema njenim riječima, u Crnoj Gori ne postoji ravnopravan pristup zapošljavanja OSI.
-Edukovali smo naše članove da imaju pravo na rad, ali definitivno postoje predrasude poslodavaca vezano za njihove sposobnosti. Postoji nepristupačno okruženje za zapošljavanje OSI. Iako se u većini dokumenata pominje da u Crnoj Gori postoji adekvatan zakonodavni okvir, i dalje imamo situaciju da se OSI zapošljavaju uglavnom u nevladinom sektoru i to u organizacijama koje se bave problematikom OSI – ocijenila je Adžić.
Ona je kazala da, iako postoje razne subvencije, stepen zaposlenosti OSI je veoma nizak.
Predstavnik Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), Stanko Laković, kazao je da poslodavci najviše koriste subvencije na zarade za svaku zaposlenu OSI, prilikom čega poslodavac može ostvariti subvenciju do 75 odsto od bruto zarade zaposlenog. On je objasnio da, ukoliko je procenat invaliditeta zaposlene OSI manji od 50 odsto, subvencija iznosi 75 odsto bruto zarade u prvoj godini zaposlenja, 60 odsto u drugoj i 50 odsto u trećoj godini zaposlenja, a potom i svakoj narednoj dokle god traje radni angažman OSI.
On smatra da subvencija u finansiranju troškova asistenta zaposlenoj OSI povećava njenu efikasnost u radu. Kazao je da je veoma značajna i subvencija dodjele bespovratnih sredstava za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada.
    Štampaj       Email
 • Published: 228 days ago on Jul 8, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Jul 8, 2018 @ 10:39 am
 • Filed Under: jun 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center