Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  jun 2018  >  Aktuelni tekst

15.jun – Nezavidan status jednoroditeljskih porodica

Objavio   /  

Udruženje Roditelji organizovalo je konferenciju za novinare na kojoj su predstavili priručnik Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva, koji je rezultat projekta podrške jednoroditeljskim porodicama. Status jednoroditeljskih porodica u Crnoj Gori je nezavidan, a društvo ne radi mnogo da pomogne samohranim roditeljima u prevazilaženju brojnih izazova, ocijenjeno je iz udruženja Roditelji. Izvršna direktorica te nevladine organizacije (NVO), Kristina Mihailović, kazala je da se samohrani roditelji suočavaju sa mnogo problema. -Počev od finansija, podrške u vaspitavanju djece, nepostojanje određenih benefita kada je riječ konretno o zaposlenim roditeljima. Tu je i pitanje neplaćanja alimentacije kao jedno od ključnih. Malo šta kao društvo radimo da im pomognemo da se izbore sa brojnim izazovima – rekla je Mihailović. Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, kazala je da razvod braka nije dio ničijeg plana i da djeca supružnicima treba da budu prioritet. Vrhovni sud je, kako je navela, prepoznao značaj porazne statistike da razvod braka ima uzlazni trend rasta u Crnoj Gori. -Danas građani Crne Gore, naročito najmlađi, mogu osjetiti benefite saradnje sudstva i Udruženja roditelji. Sa ponosom predstavljamo prvi pravni i psihološki priručnik o procedurama i izazovima samohranog roditeljstva – kazala je Medenica. Posebna pažnja je data institutu medijacije u porodičnim sporovima, ulozi Centra za posredovanje, Centra za socijalni rad i Suda.

Predstavnica Udruženja roditelja, Dejana Ponoš, kazala je da raste broj roditelja koji se pridružuju njihovom udruženju. Ona smatra da je potrebno koncentrisati se na probleme sa kojima se jednoroditeljske porodice svakodnevno susreću, a to je neprihvatanje jednoroditeljskih porodica, neprepoznavanje istih kao ranjivih porodičnih grupa. Ponoš je istakla da je niska alimentacija i njeno neplaćanje, čak i po cijenu izdržavanja zatvorske kazne, jedan je od ključnih problema, kao i nezainteresovanost roditelja sa kojim dijete ne živi.
Predstavnica Centra za socijalni rad u Podgorici, Marica Stijepović, kazala je da je saradnja između te institucije i Udruženja roditelji postala opipljiva nastankom informatora za razvedene roditelje ili one u brakorazvodnim parnicama.
Priručnik nije namjenjen samo razvednim roditeljima, već i onim samohranim koji su izgubili svog partnera zbog smrti ili iz nekog drugog razloga. U priručniku je objašnjeno koja je uloga Centra za socijalni rad, a koja sudstva.

    Štampaj       Email
 • Published: 230 days ago on Jul 8, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Jul 8, 2018 @ 10:39 am
 • Filed Under: jun 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center