Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  jun 2018  >  Aktuelni tekst

02. jun – Za liječenje van CG potrošeno 9,8 miliona

Objavio   /  

Država je za liječenje crnogorskih građana u inostranstvu prošle godine platila oko 9,8 miliona eura.U godišnjem izvještaju Fonda za zdravstveno osiguranje navodi se da je najviše, čak 4.196 osiguranika poslato na liječenje, kontrolu i dijagnostiku u susjednoj Srbiji. Slijedi Turska za koju je Fond odobrio 235 uputa.
U izvještaju Fonda o upućivanju osiguranih lica na liječenje van Crne Gore evidentan je blagi porast troškova koje država plaća za liječenje, iako iz godine u godinu opada broj pacijenata koji imaju potrebu za liječenjem u inostranstvu.
U dokumentu se navodi da ukupni troškovi za liječenje van zemlje za 2017. iznose 9,8 miliona eura i da su viši za gotovo 25 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je broj izdatih uputa smanjen za 114.
U Fondu takvu statistiku pravdaju činjenicom da su troškovi liječenja povećani zbog upućivanja osiguranika na skupe transplantacione procedure srca, bubrega i ostalog, kao i na dijagnostičke pretrage najsavremenijim metodama.
Tako je na liječenje, kontrolu i dijagnostiku u zdravstvene ustanove u Srbiji prošle godine upućeno 4.196 crnogorskih osiguranika, što je Fond za zdravstveno osiguranje koštalo nešto više od 5,8 miliona eura.
    Štampaj       Email
  • Published: 11 days ago on Jul 8, 2018
  • Objavio:
  • Last Modified: Jul 8, 2018 @ 10:35 am
  • Filed Under: jun 2018