Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  jul 2018  >  Aktuelni tekst

22. jul – Nikšićanke Nina i Tatjana humanošću zadivile region

Objavio   /  

Konstantina Nina Maraš i Tatjana Vukićević, dvije Nikšićanke povezuje humanost jer su odlučile da doniraju bubreg sugrađanima. Zahvaljujući Tatjani njen komšija Nikola Mijušković (25) od marta živi bez dijalize, a Ilija Bulajić (30) ovih dana će znati da li će mu biti presađen bubreg sugrađanke Nine. Nina kaže da je iz medija saznala za zdravstveni problem svog sugrađanina, ali da se bila javila, sa istom željom i namjerom, da pomogne Nikoli. Međutim, ispostavilo se da je on na transplantaciju otišao zahvaljujući svojoj komšinici Tatjani. Saznala sam iz medija da je Iliji neophodna transplantacija bubrega i lako se odlučila. Bilo je svakakvih komentara u mom okruženju, mojoj majki nije bilo lako kad sam joj to saopštila, ali prihvaćena je moja odluka i sad se svi nadamo najboljem. Iliju nijesam poznavala, ali sam dobila njegov broj i saznala da imamo istu krvnu grupu – kazala je za Nina. Ova Nikšićanka se već dokazala kao organizator brojnih humanitarnih akcija. Kaže da je, inače, veliki optimista, da je hrabro donijela odluku, ali i da je ohrabrila Iliju, koji od marta ide na dijalizu tri puta sedmično. Ilija je prije 20 godina ostao bez majke, deset godina kasnije preminula mu je sedamnaestogodišnja sestra, nedavno i otac. U decembru prošle godine saznao je da boluje od hroničnog akutnog oboljenja bubrega i da mu je neophodna transplantacija. Njegova bolest brzo je napredovala i u martu je počeo da ide na dijalizu bubrega tri puta nedjeljno. Shvatio je da je jedini lijek za njegovu bolest transplantacija koja u inostranstvu košta oko 60.000 eura. -Tada nijesam ni slutio da će se javiti sugrađanka Nina i ponuditi mi bubreg. Zbog toga su širom Crne Gore organizovane brojne humanitarne akcije i za nepunih dva mjeseca uspio sam prikupiti novac. Na početku akcije činilo se da je planirani iznos teško dostižan, imajući u vidu činjenicu da većina građana živi u skromnim ekonomskim uslovima, ali uključili su se prvo moji rođaci, kumovi, prijatelji, komšije, a ubrzo su podržali i naši vrhunski sportisti, brojne firme, udruženja građana, penzioneri – kaže Bulajić.

U Crnoj Gori je preko 200 ljudi na hemodijalizi. Posljednjih nekoliko godina transplantiran je 31 bubreg, a trenutno ih 60-ak čeka donora. Neki su i novac sakupili.

    Štampaj       Email
 • Published: 201 days ago on Avgust 7, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Avgust 7, 2018 @ 6:13 am
 • Filed Under: jul 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center