Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  februar 2018  >  Aktuelni tekst

14. februar – Počinje Nacionalni skrining karcinoma grlića materice

Objavio   /  

Rak grlića materice je maligna bolest koja se može spriječiti i važno je da žene razmišljaju o reproduktivnom zdravlju i tokom godine posjete svog ljekara i iskoriste neku od mogućnosti prevencije. – Skrining karcinoma grlića materice počeo je da se sprovodi na teritoriji cijele Crne Gore – kazao je ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović.

Ministar je naveo da će od ovog mjeseca sve žene, u skladu sa starosnom dobi, biti pozivane na određenu dijagnostiku kako bi preduprijedili nastanak i širenje ove opake bolesti od koje je u Crnoj Gori, nakon karcinoma dojke, najveće obolijevanje i smrtnost kod žena.

- To je za nas bio jasan znak upozorenja i razlog da isplaniramo i organizujemo postupak preventivnog djelovanja, što je imperativ savremene medicine, ali i strateški cilj Vlade i Ministarstva zdravlja – rekao je dr Hrapović.

Prema njegovim riječima, nabavljeno je devet novih videokolposkopa za Podgoricu, Cetinje, Bar, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje, Kotor i Pljevlja, dok su za ostale opštine nabavljeni ranije.

Hrapović je naveo da su u cilju uspješnog implementiranja programa prevencije karcinoma grlića materice, edukovani ginekolozi za sprovođenje kolposkopije kao pomoćne dijagnostike u skriningu. Objasnio da će svakog mjeseca od svih domova zdravlja tražiti podatke o broju pozivanih žena i rezulate o obavljenim procedurama.

Direktor Instituta za javno zdravlje, dr Boban Mugoša, rekao je da preventivne aktivnosti imaju važnu ulogu u zdravstvu i da aktivnostima kojim se mogu sačuvati život i zdravlje treba dati prednost. Jedna od tih intervencija je skrining i u taj program ulaze žene koje se osjećaju zdravo, nemaju tegobe i nijesu morale da se javljaju ginekologu zbog problema.

Dr Mugoša je ukazao da su karcinomi dojke i raka grlića materice najveći problem u ženskoj populaciji. -Samim tim što smo oba karcinom stavili u prioritet govorio o tome koliko se u sistemu bavimo svim promjenama koje se javljaju, a koje mogu biti spriječene – naveo je dr Mugoša. Načelnik organizacione cjeline izabranih doktora za žene u Domu zdravlja Podgorica dr Milovan Jovanović rekao je da je skrining ozbiljna procedura i da u narednih pet godina moraju pregledati 160 hiljada žena. On je kazao da ne bi smjelo da se dešava ni obolijevanje, a kamoli umiranje od raka grlića materice i naglasio da su svi domovi zdravlja dobro opremljeni.

Dr Jovanović je kazao da je karcinom grlića materice jedini visoko preventivni. Naglasio je da u svijetu od te bolesti oboli oko 530 hiljada žena, a više od 275 hiljada umre, i to većinom u državama u razvoju koje nijesu imale organizovani skrining.

    Štampaj       Email
 • Published: 256 days ago on Mart 8, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Mart 8, 2018 @ 8:49 am
 • Filed Under: februar 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center