Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  februar 2018  >  Aktuelni tekst

14. februar – Nova metoda u KCCG: Zahvat na aortnom zalisku gotov za minut

Objavio   /  

TAVI procedura se u Kliničkom centru Crne Gore radi od 2011. godine, a interventni kardiolog sa Univerzitetskog Kliničkog centra Ljubljana dr Matijaš Bunc, gostujući juče u ovoj zdravstvenoj ustanovi kazao je da su tehnike ove procedure u Crnoj Gori dobro razrađene i da su ljekari veoma obučeni.
– Pratim djelatnost TAVI-ja već duže vrijeme. Sada sam prvi put ovdje i mislim da ste odlično razradili tehnike i ljekari su veoma obučeni. Potrebno je samo dokupiti neke materijale, ostalo sve ide u pravcu razvoja. Danas smo uradili složeniju dinog sudalataciju krv, a juče smo dvije TAVI valvule – kazao je Bunc.
Tavi je procedura koja se razvila prije 10 godina. Riječ je o malom invanzivnom zahvatu na aortnom zalisku, što je njegova prednost.
– Primjenjuje se kod posebne grupe pacijenata koji su rizični za klasičnu hiruršku proceduru. Pozitivna stvar kod ove metode je da se može raditi preko periferog krvnog suda, sa malim otvorom na koži. Onda se stavi valvula, ona valvula koja je bolesna ostaje na mjestu. Unutra se stavi stent za koji je vezana nova valvula. Ova procedura traje veoma kratko. Kod nekih valvula traje 10-15 sekundi, a kod nekih minut, dva. Sve ostalo je priprema. Takođe, nije potrebna opšta anestezija, pacijent se može brzo mobilizirati. U trajnosti je valvula slična kao hirurška, od osam do 12 godina – objasnio je Bunc.
Ukoliko je sve u redu, ako se ne pojave hematomi, pacijent može sjutradan kući ali se to rijetko praktikuje jer su pacijenti uglavnom stariji ljudi pa je potrebno da se prate do četiri dana u bolnici.
Od 2011. godine, kada je u Kliničkom centru započeta primjena tavija, do sada su ovom metodom zbrinuta 33 pacijenta.
    Štampaj       Email
 • Published: 439 days ago on Mart 8, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Mart 8, 2018 @ 8:49 am
 • Filed Under: februar 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center