Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  decembar 2017  >  Aktuelni tekst

13. decembar – Masovnost rješava problem davalaštva krvi

Objavio   /  

Zaposleni u Ministarstvu zdravlja i Kliničkom centru Crne Gore, predvođeni ministrom dr Kenanom Hrapovićem i direktoricom Zoricom Kovačević dobrovoljno su dali krv i na taj način podržali akciju dobrovoljnog davalaštva te dragocjene tečnosti, koju u kontinuitetu sprovodi Zavod za transfuziju krvi.
Ministar Hrapović je kazao kako i današnji čin za cilj ima podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva krvi, što je važna pretpostavka za obezbjeđivanje dovoljnih količina bezbjedne krvi.
– Krv je lijek koji se ne može proizvesti. Jedini izvor tog lijeka jeste čovjek. Kada nam zatreba krv kao lijek, svi mi zavisimo od dobrovoljnih davalaca krvi. Da li će u našim bolnicama biti dovoljno rezervi krvi za liječenje bolesnika, zavisi samo i isključivo od nas samih i naše spremnosti da pomognemo jedni drugima. Samo masovnost može riješiti problem davalaštva krvi. Zato dajmo krv i budimo sigurni da je u našim bolnicama ima u dovoljnim količinama za sve one kojima je potrebna, jer možda će ona sjutra trebati nama ili nekom od naših najmilijih – istakao je drHrapović.
On je objasnio da je zadatak Ministarstva zdravlja obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite i između ostalog kontinuiranog procesa rada transfuziološke službe u Crnoj Gori. Ovaj resor već tradicionalno poziva svoje zaposlene i direktore zdravstvenih ustanova da doniranjem krvi učine još jedno humano djelo.
Direktorica KCCG Zorica Kovačević kazala je da je ponosna zbog ovog čina, naglašavajući da je nedavno, Klub dobrovoljnih davalaca krvi u Danilovgradu, čiji je ona predsjednik, imao akciju, u kojoj je sakupljeno preko 130 jedinica.
– Ovo je jedna sjajna akcija i moj poziv je da se građani odazivaju, ne samo kada je krv potrebna, nego da to radimo tokom čitave godine, kako bismo dostigli evropski procenat dobrovoljnog davalaštva, koji je oko četiri odsto – poručila je Kovačević.
Načelnica Odjeljenja za kolekciju krvi u Zavodu za transfuziju, dr Nela Eraković, navela je da je preko 20 zaposlenih iz Ministartsva zdravlja doniralo krv što će pomoći da se zalihe održe na zadovoljavajućem nivou, ali i da se pripreme za predstojeće zimske ferije i praznike, kada je i poznato da je povećana potrošnja krvi.
– Jako mi je drago što su kolege došle u ovako velikom broju da podrže akciju. Neophodno je da imamo ovakve akcije i planirali smo tokom decembra nešto više akcija. Prošle godine smo uzeli 17344 donacije krvi na nivou Crne Gore, a ove ćemo premašiti tu cifru. Ono što je jako bitno, udio u dobrovoljnom davalaštvu prošle godine bio je 42%, a za ovu godinu je već 48%, što nas u Zavodu jako raduje – kazala je dr Eraković pozivajući građane da se pridruže akciji Pruži ruku za život, i da doniraju krv onda kada smo zdravi, a ne kada se nešto desi, jer samo tako imamo sigurnu budućnost za sve nas.
    Štampaj       Email
 • Published: 312 days ago on Januar 10, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Januar 10, 2018 @ 11:22 pm
 • Filed Under: decembar 2017
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center