Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  decembar 2017  >  Aktuelni tekst

01.decembar – Saradnja izmedju UKC iz Ljubljane i KCCG iz Podgorice

Objavio   /  

Delegacija Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) iz Ljubljane, koju su činili medicinska direktorica prof. dr Marija Pfeifer, direktor Klinike za neurologiju, prof. dr Simon Podnar, kao i prof. dr Fajko Bajrović, prof. dr Janez Zidar i doc. dr Blaž Koritnik, boravila je u dvodnevnoj posjeti Kliničkom centru Crne Gore.
Tim povodom održana je konferencija za novinare u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Podgorici na kojoj su, pored gostiju, prisustvovali direktorica KCCG Zorica Kovačević, presjednik Odbora direktora i v.d. direktor Klinike za neurologiju KCCG dr Jevto Eraković i prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za nauku KCCG-a.
Direktorica Kovačević je kazala da je posjeta delegacije UKC iz Ljubljane upriličena u cilju unapređenja dosadašnje, veoma plodne saradnje.
– Klinički centar Crne Gore je sa Univerzitetskim kliničkim centrom Ljubljana i do sada imao izvanrednu poslovnu saradnju a koja se ogledala u odlasku jednog broja naših ljekara na dodatne edukacije u Ljubljanu – kazala je Kovačević navodeći i saradnju za uvođenje novih procedura i skrining programa za karcinom dojke koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja CG.
Direktorka Kovačević je, takođe, kazala da je u martu 2017. godine potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji između ove dvije ustanove koji se vezuje za sve oblasti medicine uključujući i kompleksne hirurške intervencije. Ova posjeta slovenačke delegacije posvećena je definisanju konkretnih vidova saradnje u 2018. godini. Podrška će se odnositi, ne samo za dodatnu edukaciju naših ljekara u Ljubljani, već i za uvođenje novih procedura, hirurških intervencija, organizovanju stručnih skupova u Ljubljani i u Crnoj Gori, i sl.
Dr Jevto Eraković je izjavio da su došli do značajnih dogovora koji će umnogome unaprediti kvalitet zdravstvene zaštite u KCCG.
– Naše kolege, odnosno, kolege sa drugih klinika KCCG, izrazili su veliku spremnost, entuzijazam, i pokazali su veliku zainteresovanost za uspostavljanje saradnje sa UKC u Ljubljani, tako da danas imamo zadovoljstvo da profesorki Pfeifer uručimo Memorandu KCCG u kojem je takstativno navedeno šta ćemo raditi u 2018. godini zajedno sa UKC-Ljubljana.
Siguran sam da ćemo nakon realizacije ovog projekta u 2018. godini biti mnogo više edukovani, da ćemo mnogo više znati i da će sledeći korak u našoj saradnji biti još veći i uspješniji. Gostima želim ugodan boravak u Crnoj Gori i nadam se da ćemo ponovo biti u prilici da ih što prije ugostimo” – kazao je dr Eraković.
– Mislim da smo već u prošlosti dobro sarađivali i da se saradnja može poboljšati – kazala je prof. dr Marija Pfifer komentarišući predloge KCCG o saradnji sa UKC-om.
Ona je navela da će saradnja biti iz skoro svih oblasti medicine. Najavila je brz odlazak doktora – kardiologa iz KCCG na edukaciju u UKC za usavršavanje iz interventne kardiologije, tj. za edukaciju za izvođenje kateterizacija, ugradnju stentova i TAVI procedura, odnosno ugradnju zrčanih zalistaka bez operativnog zahvata na otvorenom srcu. Saradnja će se odnositi na skoro svim segmentima medicine, kao što je edukacija naših ljekara za insulinske pumpe, iz oblasti pedijatrije, pulmologije, oftalmologije, dijalize, laparaskopske hirurgije, za ultrazvučnu dijagnostiku fetusa radi ranog otkrivanja kongenitalnih anomalija plod i samim tim rješavanja ovog problema odmah nakon rođenja djeteta.
Prof. dr Simon Podnar je govorio o važnosti uspostavljanja saradnje između ove dvije ustanove jer mu je poznat značaj edukacije u drugim ustanovama.
– Drago mi je što mi ne govorimo sa nekim floskulama kako će biti sve super i kako ćemo sarađivati. To je neka osnova na kojoj se može raditi – kazao je prof. dr Podnar istići da mu je posebno drago što su za ova dva dana dobili konkretne predloge saradnje.
Nakon konferencije za novinare nastavljeno je sa stručnim predavanjima u okviru Crnogorsko-Slovenačkih dana neurologije a u organizaciji Centra za nauku KCCG i Udruženja neurologa Crne Gore.
    Štampaj       Email
 • Published: 408 days ago on Januar 10, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Januar 10, 2018 @ 11:06 pm
 • Filed Under: decembar 2017
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center