Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet septembar 2017  >  Aktuelni tekst

10. septembar – Aminokisjelinama protiv otpornih bakterija – Izrel

Objavio   /  

Izraelski naučnici razvili su peptid koji bi mogao da se koristi u antibakterijskoj medicini za tretman infekcija u postantibiotskoj eri. Sve veća otpornost na antibiotike, sudeći prema britanskom izvještaju, dovodi do 700 hiljada smrtnih slučajeva godišnje širom svijeta. Posljednja nova klasa antibiotika ustanovljena je 1984. godine. Tokom posljednje dvije decenije, istraživači su se okrenuli peptidima za borbu sa otpornim bakterijama.
Antimikrobakterijski peptidi su lanci amino kisjelina koje tijelo proizvodi kao prvu liniju odbrane od infekcije. Dr Zvi Hajuka predvodi tim na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, koji je sintetizovao peptide kao slučajne mješavine aminokisjelina, prije nego određene strukture prirodnih peptida.
– Umjesto dodavanja jedne aminokisjeline, mi uključujemo dvije, tri ili četiri aminokisjeline u svaku poziciju i zatim pravimo kombinovanu biblioteku koja će sadržati mnogo različitih nizova, djelimično različitih i kada izložimo bakterije ovakvoj vrsti sastojaka možemo da uočimo da imaju veoma dobre aktivnosti i da mogu da spriječe rast bakterija – objasnio je dr Hajuka.
Kombinacija aminokisjelina bila je vidljivo djelotvorna protiv obje vrste bakterija. Gram-pozitivne, kao kod stomačng kolitisa i gram-negativne kao što je eširihija koli, kao i vrste otporne na antibiotike, MRSA infekcije.
Istraživački tim dr Hajuke nada se da će uskoro početi sa kliničkim testovima.
    Štampaj       Email
  • Published: 279 days ago on Oktobar 15, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Oktobar 15, 2017 @ 10:07 pm
  • Filed Under: svijet septembar 2017
133 people follow medicalcg