Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet oktobar 2017  >  Aktuelni tekst

Oktobar mjesec borbe protiv raka dojke

Objavio   /  

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest kod žena. Obolijevanje od raka dojke povezano je s nizom faktora, na većinu kojih možemo sami uticati.
Mjesec oktobar se od 1985. godine, širom svijeta obilježava u znaku borbe protiv karcinoma dojke. Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, od koje godišnje oboli 1,3 miliona žena a umre više od 450.000. Kako pokazuju istraživanja, u manje od 5 odsto slučajeva, bolest se javlja kod žena mlađih od 35 godina, a u 25 odsto kod žena mlađih od 50 godina.
Najveću korist za smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke imaju programi ranog otkrivanja, koji podrazumijevaju ultrazvučne preglede za mlađe žene i mamografiju (rentgen snimak dojki) jednom u dvije godine, u populaciji žena od 40 – 70. godine starosti. Čak 40 odsto slučajeva karcinoma dojke otkriveno je putem samopregleda dojki. Savjetuje se da samopregled treba obavljati jednom mjesečno, nakon navršene dvadesete godine života (desetog dana od početka ciklusa), a kod žena u menopauzi prvog dana u mjesecu.
Karcinom dojki se uspješno liječi, odnosno je izlječiv u 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vrijeme.
    Štampaj       Email
  • Published: 254 days ago on Novembar 10, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Novembar 10, 2017 @ 9:27 am
  • Filed Under: svijet oktobar 2017
133 people follow medicalcg