Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet novembar 2017  >  Aktuelni tekst

20. novembar – Genetska mutacija produžava život Amiša

Objavio   /  

Rijetka genetska mutacija otkrivena kod zajednice Amiša u SAD objašnjava njihovu dugovječnost i, prema riječima naučnika, otvara put za tretman degeneracije izazvane starenjem.
– To je prva ljudska genetska mutacija za koju je dokazano da ima mnogobrojne uticaje na biološke promjene izazvane starenjem – rekao je profesor Daglas Von, predsjednik medicinskog fakulteta Sjeverozapadnog univerziteta u Čikagu.
Istraživanje čiji rezultati su juče objavljeni u časopisu “Sajens advansis” (Science Advances) sprovedeno je na 177 Amiša starosti 18 do 85 godina u njihovoj zajednici u Bernu, u saveznoj državi Indijana.
Pokazalo se da 43 osobe imaju mutaciju gena “serpin jedan” koji snažno smanjuje proizvodnju proteina PAI-1, te su boljeg zdravlja i žive najmanje 10 godina duže od ljudi koji nemaju tu mutaciju. Očekivani životni vijek u SAD je 78,8 godina.
Amiši su zatvorena, veoma strogo disciplinovana hrišćanska zajednica porijeklom iz Švajcarske. Grupno su u 18 vijeku emigrirali u Ameriku gdje se računa da ih ima 250.000, mahom u SAD. Žive jednostavno, izoluju se od drugih, odijevaju se krajnje skromno, mahom se bave proizvodnjom hrane koristeći drevne metode i odbijaju savremenu tehniku i uredjaje.
    Štampaj       Email
  • Published: 467 days ago on Decembar 9, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Decembar 9, 2017 @ 9:17 am
  • Filed Under: svijet novembar 2017