Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet novembar 2017  >  Aktuelni tekst

01. novembar – Dodatni odmor zaposlenim nepušačima

Objavio   /  

Jedna japanska firma ponudila je svojim zaposlenima, koji su nepušači, šest dodatnih dana plaćenog odsustva kao nadoknadu za to što, kako ocjenjuje, rade malo više od svojih kolega pušača, rekao je za Frans pres portparol te kompanije.
Firma iz Tokija Piala Inc, za onlajn marketing, koja ima 120 zaposlenih, pokrenula je ovaj program u septembru, kada se jedan od zaposlenih požalio da po njegovom mišljenju kolege pušači rade kraće zbog čestih cigaret pauza, rekao je taj portparol za Frans pres.
– Pošto su naše kancelarija na 29. spratu, treba najmanje 10 minuta da se spusti do dolje do sale za pušenje u zgradi i da se vrati na radno mjesto – naveo je on. Dodao je da jeste tačno i to da se razgovori u sali za pušenje uglavnom vode oko posla i da pušači razmjenjuju ideje i konsultuju se.
– Zato smo odlučili da bi bilo bolje nagraditi nepušače nego kazniti pušače – rekao je portparol.
Program je počeo da donosi rezultate. Od kada je pokrenut 1. Septembra, četvoro od 42 pušača među zaposlenim odustalo je od svojih cigaret pauza.
Ako održe obećanje godinu dana, dobiće šest dodatnih dana plaćenog odmora”, rekao je portparol.
Kako navodi agencija Frans pres, Japanci puše manje nego ranije ali društveni pritisak da se prekine pušenje je manji u Japanu nego u većini zapadnih zemalja. Oko 28 odsto Japanaca puši, kao i devet odsto Japanki, prema ministarstvu zdravlja, dok je prije 20 godina pušilo oko 50 odsto muškaraca i nešto više od 10 odsto žena.
    Štampaj       Email
  • Published: 170 days ago on Decembar 9, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Decembar 9, 2017 @ 9:10 am
  • Filed Under: svijet novembar 2017