Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet maj 2019  >  Aktuelni tekst

19. maj – Film Lica lafore prikazan Senatu – Francuska

Objavio   /  

U gornjem domu francuskog Parlamenta – Senatu prikazan je dokumenarani film Lica Lafore, autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske koji govori o borbi porodice Gajić za pronalazak lijeka za Laforinu bolest.

Ovo je prvi put da se jedan sadržaj koji dolazi iz Republike Srpske prezentuje u najvišem institucionalnom tijelu Francuske. Prvi put je u francuskom Senatu održana i projekcija dugometražnog filma, navodi se u saopštenju RTRS-a.

Projekcija je organizovana na poziv senatora Sebastijana Merana, na čiji priedlog će biti predložen amandman s ciljem dopune postojećeg zakona i pomoći države Francuske istraživačkim procesima i porodicama oboljelih od Laforine bolesti i drugih rijetkih oboljenja.

U diskusiji posvećenoj pronalasku novih rješenja u tretmanu rijetkih dječjih oboljenja učestvovali su senator Meran, profesori Berž Minasian i Nenad Krstić, te režiser filma.

- Ovo je bila prilika da u ovom važnom mjestu otvorimo debatu o rijetkim dječjim oboljenjima, a ujedno i sugestija svima nama da se što prije i obuhvatnije posvetimo rešavanju ovog velikog problema – naglasio je Meran, koji je izrazio divljenje porodici Gajić iz Banjaluke.

Prof. Minasian je izrazio nadu da će u saradnji naučnika, vodećih svjetskih farmaceutskih kuća, te američke Agencije za hranu i ljekove, problem ovog teškog dječjeg neurološkog oboljenja ubrzo biti riješen.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić iz Banjaluke, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za tu bolest i spas mlađe kćerke Milane. Dugogodišnja borba porodice Gajić nada je za mnoge koji bitku biju s opakom i dosad neizlječivom bolešću.

    Štampaj       Email
 • Published: 75 days ago on Jun 7, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 7, 2019 @ 4:51 pm
 • Filed Under: svijet maj 2019
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center