Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet maj 2017  >  Aktuelni tekst

27. maj – Aplikacija Dokon je ljekar budućnosti – SAD

Objavio   /  

Ubrzo ćete moći virtuelno da posjetite svog ljekara. Umjesto da posjetite ljekara lično radi zdravstvenih informacija ili pretrage na internetu, mogli biste da upitate za savjet medicinskog eksperta koji je zapravo avatar. Nova aplikacija razvijena je za upotrebu na pametnim telefonima i pomoću nje možete da postavljate pitanja virtuelnom ljekaru o različitim medicinskim stanjima i tretmanima.
Kardiolog dr Lesli Sakson ne može da bude svugdje ali možda u skorijoj budućnosti, njen digitalni avatar može. Dr Sakson je izvršna direktorka Centra za kompjuterizovanje tijela univerziteta Južne Kalifornije, koji je razvio novu aplikaciju pod nazivom Dokon.
Pacijenti mogu da postavljaju pitanja avataru doktorke Sakson koristeći aplikaciju na svojim pametnim telefonima. Za ljekare, Dokon bi mogao da omogući više vremena da se fokusiraju na pacijente sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.
– Za nekoliko godina, 80 odsto zdravstvene zaštite koja se sada obavlja u ljekarskim ordinacijama, tokom zakazanih posjeta, kada su ljekar i pacijent u istoj prostoriji, to više neće postojati. Zato bi aplikacija mogla da bude veoma važna za pacijente koji žele medicinsku informaciju od ljekara kojeg već poznaju i kojem vjeruju. Mogu redovno da ažuriram svoju virtuelnu osobu, da je poboljšam – objašnjava dr Sakson.
Kompjuterski naučnik Ari Šapiro koji radi na ovom projektu vjeruje da bi pacijenti trebalo da uspostave bolju vezu sa svojim digitalnim ljekarom time što bi pokazali izraze lica i pokrete.
Doktorka Sakson se nada da će senzori na pametnim telefonima prikupljati dragocjene medicinske podatke koji bi pomogli u tretiranju pacijenata koji imaju medicinska stanja kao što su aritmija ili neredovni otkucaji srca.
– Na taj način, ja uhvatim vašu aritmiju kada se dogodi, na telefonu sa mjesta na kojem ste bili tog dana. Znaću koliko ste imali aktivnosti samo očitavanjem senzora. Sakson očekuje da će digitalni ljekari postati glavna komponenta lične zdravstvene zaštite.
    Štampaj       Email
  • Published: 377 days ago on Jun 12, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Jun 12, 2017 @ 5:33 pm
  • Filed Under: svijet maj 2017
133 people follow medicalcg