Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet maj 2017  >  Aktuelni tekst

23. maj – Naučnici uzgojili matične krvne ćelije u laboratoriji – SAD

Objavio   /  

Istraživači medicinskog fakulteta Weill Cornell iz New Yorka prvi su put unutar laboratorije uspjeli uzgojiti matične ćelije koje proizvode krv. Ovo bi moglo promijeniti budućnost stvaranja i transfuzija krvi, kao i liječenje pacijenata sa poremećajima krvi, upotrebljavajući njihove vlastite ćelije umjesto donorskih.
Kako bi stvorili matične ćelije, istraživači su prvo uzeli ćelije životinjskih plućnih membrana, a zatim su iskoristili četiri proteina koja ih podstiču na stvaranje krvnih matičnih ćelija. U eksperimentu su reprogramirane krvne ćelije regenerisale cijeli krvni sistem kod miševa koji je trajao cijeli život, a osim toga, ojačan je i njihov imunološki sistem.
Rezultat dokazuje efikasnost pretvaranja ćelija iz krvnih sudova u potpuno funkcionalne matične ćelije, koje nakon presađivanja mogu pružiti doživotne zalihe novih i zdravih krvnih zrnaca.
– Našu metodu sada testiramo na velikim životinjama. Pronašli smo novi pristup, koji primjenjujemo na majumunima, u saradnji sa Institutom Fred Htchinson – kaže dr Raphael Lis.
    Štampaj       Email
  • Published: 375 days ago on Jun 12, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Jun 12, 2017 @ 5:32 pm
  • Filed Under: svijet maj 2017