Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet maj 2017  >  Aktuelni tekst

01. maj – Vještačka materica uskoro i za bebe – SAD

Objavio   /  

Naučnici su uspješno razvili i testirali vještačku matericu koja je u stanju da podrži prijevremeno rođene jaganjce na period do četiri nedjelje. Ova novina bi mogla dramatično da smanji rizike od prijevremenih porođaja i kod ljudi. Prijevremeno rođeni jaganjci se čuvaju u transparentnoj posudi koja služi kao materica i inkubator. Istraživanje je sproveo tim ljekara i naučnika na čelu sa dr Alanom Flejkom, fetusnim hirurgom u Dječjoj bolnici u Filadelfiji.

- Ako možemo da podržimo rast i sazrijevanje organa za samo nekoliko nedjelja, možemo dramatično da poboljšamo ishod za bebe koje su rođene mnogo prije vremena – rekao je dr Flejk.

Bebe rođene prerano u ovoj kritičnoj fazi razvoja ne mogu da dišu i da se hrane, a nisu u stanju ni da se bore protiv infekcija bez medicinske pomoći. Čak i sa vještačkim održavanjem života, često pate od iznurujućih uslova koji u velikoj mjeri utiču na kvalitet njihovog života i stope smrtnosti. Prema istraživačima, više od jedne trećine svih smrtnih slučajeva kod odojčadi i 50 procenata slučajeva cerebralne paralize može da se pripiše prijevremenim porođajima. Od fetusa koji prežive, mnogi pate od hroničnih bolesti pluća i drugih povezanih komplikacija koje proizilaze iz nezrelosti organa.

Dr Flejk je istakao da nećemo gledati stvaranje djece iz epruvete poput onih opisanih u Hakslijevom Vrlom novom svijetu. Barem ne u skorije vrijeme.

– Realnost je da u ovom trenutku nema takve tehnologije na horizontu. Ne postoji ništa što bi zamijenilo majku u razvoju fetusa prvih nekoliko mjeseci.
Te bebe se stavljaju na ventilatore, u inkubatore u vrijeme kada njihova pluća zaista nisu u stanju da udišu vazduh. Zato su istraživači odlučili da se vrate majci prirodi i imitiraju majčinu matericu sa kontejnerom punim tečnosti u koje bi prijevremeno rođene bebe mogle da se stave u zamjenu za plodovu vodu, na način na koji su u pravoj materici. Mašina zakačena za pupčanu vrpcu jagnjeta dovodi kiseonik i odvodi ugljen dioksid. To je potpuno nova tehnologija tako da predstoji dugačak put do potencijalne pomoći za oko 15 miliona beba koje se rode prije vremena svake godine – objasnio je dr Flejk.

    Štampaj       Email
 • Published: 127 days ago on Jun 12, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 12, 2017 @ 5:28 pm
 • Filed Under: svijet maj 2017
 • center

 • center

 • center

  Podgorica, October 19-21, 2017, Hotel Hilton 

   

   

  MedicalCG magazine organizes VI Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from October 19th to 21st  this year

   

  Esteemed Sirs and Madams,

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of  the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers and private health sector without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.

   

  The expert part of the event is managed by the Scientific Committee of the Fair, chaired by Dr sci med Majda Šahman-Zaimović.

  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.

  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand  presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.

   

  The deadline for applying for the lecture is October 8th, 2017.  Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on October 10th in the MedicalCG magazine, as well as  a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.

  The lecture application is in addition to this notice.

  We expect your participation in the 6th Medical Fair

  Respectfully,

  Manager of the Fair

  Slavica Pantelić

  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Informations:
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center