Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet jun 2017  >  Aktuelni tekst

05. jun – Pronalaženje novih trikova protiv zabrane pušenja – Češka

Objavio   /  

Dovitljivost Čeha da nađu rupe u zakonu i zaobiđu zabranu pušenja nema granica, a novi trik su džepne nargile za cigarete iz Kine, pošto je novi antipušački zakon od 31. maja iz zabrane izuzeo upravo tradicionalne nargile, popularne u češkim čajdžinicama.
Češki pušači otkrili su da sam antipušački zakon nigdje precizno i tehnički ne definiše šta su to nargile, ne računajući da bi pod pojmom nargile mogla da prođe i mala posuda poput lule, s vodom, u koju se stavi cigareta i dim uvlači kroz vodu. Te mini nargile za cigarete kineskog proizvođača, nude se sada kao garantovani trik da se i dalje puši i u restoranima, kafeima, barovima, zatvorenim prostorijama gdje je od 31. maja pušenje zabranjeno pod prijetnjom kazne 200 eura za pušača, a 2.000 eura za ugostitelja koji je to dozvolio.
– Skloni smo da smatramo da se zakon ne odnosi na upotrebu džepnih nargila u kojima sagorijeva cigareta, a ne duvan za nargile ili biljna mješavina, da je to izuzetak – saopštila je portparolka Ministarstva zdravlja Štepanka Čehova.
Pravnici su takođe uvjereni da džepne nargile mogu da prođu sve dok se kontrolni organi ne izjasne i ne definišu da li to jesu nargile ili nijesu.
Opšta zabrana pušenja u zatvorenom prostoru, kao i napolju, kraj dječijih igrališta i na stanicama javnog prevoza, koju je, kao 23. zemlja u Evropi, Češka uvela 31. maja, i dalje je tema dana, a pušači se utrkuju ko će smisliti uspješniji trik da i dalje puši na zabranjenim mjestima, prije svega u kafanama.
Najrasprostranjeniji trik je da se kafana generalno ili samo određenim danima proglasi za privatni klub u kojem sjedi zatvorena grupa ljudi. U tom slučaju niko nema pravo da zamjera što u prostoriji puše, jer to je kao da su se okupili privatno u nečijem stanu.
    Štampaj       Email
 • Published: 501 days ago on Jul 7, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Jul 7, 2017 @ 5:14 pm
 • Filed Under: svijet jun 2017
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center