Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet jul 2018  >  Aktuelni tekst

02. jul – Zbog moralne panike zavisnost od video igara poremećaj – Velika Britanija

Objavio   /  

Svjetska zdravstvena organizacija uključila je zavisnost od video igara u najnoviju verziju priručnika za klasifikaciju bolesti. Odluka da zavisnost od video igara postane psihički poremećaj bila je preuranjena i zasnovana na moralnoj panici, navode stručnjaci.
Predavač biološke psihologije dr Peter Etčels navodi da taj potez dovodi do rizika od patologizovanja ponašanja koje je bezopasno za većinu ljudi. Iz Svjetske zdravstvene organizacije navode da su ponovo pregledali dostupne dokaze prije nego što su zavisnost od video gara uključili u psihološke poremećaje. Kako navode, to uključuje konsenzus eksperata iz različitih discipina i geografskih regija, prema kojima se zavisnost definiše kao obrazac stalnog igranja video igara te tako ima prednost u od nosu na ostale životne interese.
Govoreći pred Centrom za nauku i medije u Londonu, stručnjaci su naveli da, iako je postojala dobra namjera za tu odluku, u isto vrijeme postojao je i nedostatak naučnih dokaza kako na pravi način dijagnostifikovati zavisnost od video igara. Dr Etčels, koji predaje na Bet spa univerzitetu, kaže da smo potencijalno na klizavom terenu.
-Suštinski, mi tu patologizujemo hobi, pa šta je sledeće? Postoje istraživanja o zavisnosti od sunčanja, plesanja i vježbanja, ali niko ne priča o tome da ih uključi u priručnik za klasifikaciju bolesti. Mislim da neko pravilo ne bi trebalo da nastane na osnovu moralne panike, a djeluje da se to upravo sada dešava – tvrdi dr Etčels.
Procjene o broju zavisnika variraju od manje od 0,5% do 50% igrača, što znači da postoji opasnost da nije moguće razlikovati ko zaista ima problem, a ko samo uživa u video igrama. Stručnjaci su takođe skeptični o tome da je vrijeme ispred ekrana – što uključuje i upotrebu smartfonova i tableta – štetno za djecu i adolescentne, kao što su neka istraživanja pokazala. Takva zabrinutost podstakla je Komitet za nauku i tehnologiju da pokrene istragu o tom pitanju.
Iz Svjetske zdravstvene organizacije navode da će klasifikovanje zavisnosti od video igara kao psihičkog poremećaja rezultirati povećane pažnje zdravstvenih radnika na rizike razvoja ovog poremećaja i, u skladu sa tim, na odgovarajuću prevenciju i liječenje.
    Štampaj       Email
 • Published: 200 days ago on Avgust 7, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Avgust 7, 2018 @ 6:25 am
 • Filed Under: svijet jul 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center