Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet jul 2017  >  Aktuelni tekst

30. jul – Zbog zagađenog vazduha 1200 smrtnih slučajeva godišnje – SAD – Kalifornija

Objavio   /  

Američka savezna država Kalifornija bila je protekle nedjelje u žiži medijskih izvještaja poslije odluke tamošnjih zakonodavaca da, uprkos izvršnoj uredbi predsjednika Trampa, kojom se poništava niz propisa o borbi protiv klimatskih promjena, postojeći zakon kojim se kontroliše nivo zagađenja produži do 2030. godine. Međutim i pored ogromnih napora Kalifornije da zaštiti prirodnu sredinu, neki djelovi te države biju bitku sa starim neprijateljem, smogom.
U region je, u pokušajima da se smanji zagađenost vazduha, uloženo 40 milijardi dolara što nije dalo neke značajne rezultate. Region je sada suočen sa visokim kaznama a mogao bi i da izgubi 2 miliona dolara federalne pomoći ako ne uspije da smanji zagađenost. Lokalni zakonodavci kažu da rade sve što je u njihovoj moći.
– Kada bismo dobili sredstva od države Kalifornije i savezne vlade mogli bismo da pomognemo poljoprivrednicima. Na primer, da im omogućimo da u pola cijene kupe nove traktore i druga vozila koja i do 90 odsto manje zagađuju okolinu – kaže Sejed Sadredin iz Centra za kontrolu zagađenosti vazduha u dolini San Hoakin.
Međutim pomoć za lokalno stanovništvo uveliko kasni, jer zagađenost vazduha već uzima svoj danak.
    Štampaj       Email
  • Published: 286 days ago on Avgust 15, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Avgust 15, 2017 @ 9:25 am
  • Filed Under: svijet jul 2017