Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet jul 2017  >  Aktuelni tekst

26. jul – Propao pokušaj ukidanja Obamacare – SAD

Objavio   /  

Prvo glasanje o ukidanju i zamjenjivanju zakona o zdravstvenoj zaštiti Obamacare koji je bio jedan od najvažnijih tokom mandata Baracka Obame nije uspjelo jer republikanci nisu dobili 60 potrebnih glasova.
Plan predviđa značajnije uskraćivanje sredstava za Medicaid, zdravstveno osiguranje za siromašne i smanjivanje subvencija iz Obamacarea koje građanima pomažu u plaćanju osiguranja. Ukidanjem Obamacarea, milioni Amerikanaca mogli bi izgubiti zdravstveno osiguranje.
Senator John McCain pozvao je Senat, na početku rasprave o nastavku reforme zdravstvenog sistema, na jedinstvo i kompromis rješenja za zdravstveno osiguranje, ali i najavio da neće glasati za republikanski predlog zakona u sadašnjem obliku.
– Kongres, koliko se mogu sjetiti, nikada nije bio podijeljen kao do sada. Prijatelji, ništa ne postižemo, naš sistem zdravstvenog osiguranja je u rasulu. Svi to znamo, i oni koji podržavaju Obamacare i oni koji mu se protive. Nešto se mora učiniti – rekao je McCain.
Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell je izrazio nadu da će dovršiti posao na predlog zakona kojim bi se uskoro Obamacare poništio i zamijenio.
Američki predsjednik Donald Tramp je izglasavanje u Senatu službene rasprave o zakonu o zdravstvenom osiguranju nazvao velikom korakom.
Sa 51 glasom za i 50 glasova protiv, republikanci su uspjeli premostiti proceduralne prepreke ali nije bilo dovoljno glasova za usvajanje zakona.
    Štampaj       Email
  • Published: 340 days ago on Avgust 15, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Avgust 15, 2017 @ 9:24 am
  • Filed Under: svijet jul 2017
133 people follow medicalcg