Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet jul 2017  >  Aktuelni tekst

20. jul – Uspješno presađivanje obje ruke djetetu – SAD

Objavio   /  

Prvo dijete na svijetu kojem su presađene obje ruke – donji dio podlaktica, u stanju je da jede, piše i oblači se samostalno 18 mjeseci nakon operacije.
Prvi rezultati presađivanja za koje je bilo potrebno 40 ljekara i 10-satna intervencija, u SAD-u objavljeni su u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.
Nakon mjeseci terapija i psihološke podrške, danas 10-godišnji američki dječak Ziona Harveyja prošao je kroz teške trenutke prvih 18 mjeseci, među kojima agresivno liječenje protiv brojnih odbacivanja presađenog tkiva i napornog učenja kako se služiti novim rukama.
Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija ruku moguća kad je brižno pripremljena uz podršku ekipe hirurga, stručnjaka za presađivanje i profesionalnih terapeuta, psihologa i socijalnih radnika – objašnjava prof. dr Sandra Amaral iz dječije bolnice u Filadelfiji, na istoku SAD-a, gdje je operacija izvedena.
Ostavši bez donjih djelova podlaktica i stopala u ranom djetinjstvu zbog teške infekcije, Zion je već podvrgnut presađivanju bubrega prije nekoliko godina.
    Štampaj       Email
  • Published: 583 days ago on Avgust 15, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Avgust 15, 2017 @ 9:18 am
  • Filed Under: svijet jul 2017