Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet januar 2019  >  Aktuelni tekst

15. januar – Otkriven revolucionarni lijek protiv virusa – Kina

Objavio   /  

Hemikalija AM580 mogla bi se koristiti u borbi protiv širokog spektra smrtonosnih infektivnih bolesti, kažu naučnici.

Naučnici u Hong Kongu tvrde da su napravili potencijalno prelomno otkriće u borbi protiv infektivnih bolesti – hemikaliju koja bi mogla da usporiti smrtonosne virusne bolesti. U studiji objavljenoj u magazinu Nature Communications, tim sa Univerziteta u Hong Kongu opisao je otkrivenu hemikaliju kao veoma moćnu u ometanju životnog ciklusa različitih virusa. Naučnici su rekli za AFP da bi se jednog dana mogla koristiti kao antivirusni lijek širokog spektra za infektivne bolesti – čak i za viruse koji će se tek pojaviti – ako prođe klinička testiranja.
Širenje ponekad smrtonosnog virusa ptičijeg gripa, Bliskoistočnog respiratornog sindroma, MERS i Teškog akutnog respiratornog sindroma – SARS doveli su do potrebe za novim lijekom, koji će djelovati brže nego vakcine. Antivirusni lijek širokog spektra je prijeko potreban, jer bi se mogao koristiti u slučaju mnogih patogena. Za razliku od toga, vakcine djeluju na samo jedan virus i, dok se naprave, virus može mutirati.
Tim naučnika iz Hong Konga testirao je hemikaliju AM580 na miševima u dvogodišnjoj studiji i otkrio da ona sprečava repliciranje virusa gripe, uključujući H1N1, H5N1 i H7N9, kao i virusa koji izazivaju SARS i MERS. Takođe, je zaustavila repliciranje Zika virusa i Enterovirusa 71, koji izaziva bolesti ruku, stopala i usta.
– To je ono što zovemo antivirusni lijek širokog spektra, što znači da može ubiti veliki broj virusa. Ovo je jako važno u ranoj kontroli epidemije – objasnio je mikrobiolog Yuen Kwok-Yung, koji je vodio tim.

    Štampaj       Email
 • Published: 101 days ago on Februar 13, 2019
 • Objavio:
 • Last Modified: Februar 13, 2019 @ 10:24 am
 • Filed Under: svijet januar 2019
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center