Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet decembar 2017  >  Aktuelni tekst

29. decembar – Reklama zbog koje su mnogi prestali da puše – Velika Britanija

Objavio   /  

Pušači znaju koliko je teško uspješno se riješiti cigareta, ali na to bi vas možda mogla podstaći nova reklama koju je objavio Zavod za javno zdravlje Engleske (PHE) u kampanji protiv pušenja. Youtube Screenshot U video-snimku je prikazano kako razni otrovi iz cigarete ulaze u krv i šire se tijelom oštećujući sve organe.

- Ljudi znaju da pušenje oštećuje pluća, ali malo je njih upoznato s činjenicom da otrov takođe dolazi do drugih organa. Naša nova televizijska reklama pokazuje kako svaka cigareta šalje otrovne hemikalije u krvotok u nekoliko sekundi. Na ovaj način pokušavamo da podstaknemo sve pušače da jedna od njihovih novogodišnjih odluka bude prestanak pušenja – rekao je Džon Njuton iz Zavoda za javno zdravlje Engleske.

Pušenjem svake cigarete u tijelo unosimo preko četiri hiljade raznih hemikalija, od kojih su čak 70 dokazani uzročnici raka.

– Pušenje uzrokuje oštećenje unutrašnjih organa i kostiju i povećava šanse za obolijevanje od raznih bolesti uključujući rak pluća, kostiju, bubrega, usta i probavnog trakta. Dobra vijest je da, bez obzira na to koliko dugo ste pušač, prestankom pušenja u kratkom roku smanjujete taj rizik – objasnila je dr Daun Harper.

    Štampaj       Email
  • Published: 192 days ago on Januar 10, 2018
  • Objavio:
  • Last Modified: Januar 10, 2018 @ 11:52 pm
  • Filed Under: svijet decembar 2017