Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet avgust 2017  >  Aktuelni tekst

12. avgust – Međunarodni dan mladih

Objavio   /  

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena je 1999. godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacija u svojoj rezoluciji je prihvatila preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da će 12. avgust biti proglašen Međunarodnim danom mladih. Od 2000. godine do danas taj se dan kontinuirano obilježava, i to svake godine sa drugom temom. Ovogodišnja tema je Migracije mladih – Kretanje naprijed.
Ciljevi Međunarodnog dana mladih su da se u društvu podiže svijest o mogućnostima i rizicima povezanim sa migracijom mladih, da se omogućiti razmjena znanja i informacija koje proizilaze iz istraživanja o mladima i migraciji i podstaći mlade da javno raspravljaju o svojim migracijskim iskustvima ukoliko ih imaju.
Međunarodni dan mladih je ujedno dan kada se slave dostignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo učestvovanje u društvu. Mladi ljudi čine značajan udio globalnog broja međunarodnih imigranata. U 2010. godini bilo ih je oko 27 miliona. Migracije često mogu ponuditi mogućnosti i doprinose razvoju društva i zajednice u cjelini, ali mogu predstavljati i rizik te dovesti do neprihvatljivih situacija poput diskriminacije i izrabljivanja.
Međunarodni dan mladih je prvi put obilježen 2000. godine i ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata. Prema procjenama Ujedinjenih nacija polovina svjetske populacije je mlađa od 25 godina. Ona se suočava sa mnogim nejednakostima i nepravdama.
Tokom ovog dana države, institucije, organizacije i aktivisti širom svijeta skreću pažnju na pitanja koja utiču na položaj omladine u društvu.
    Štampaj       Email
  • Published: 554 days ago on Septembar 13, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Septembar 13, 2017 @ 4:56 pm
  • Filed Under: svijet avgust 2017