Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet april 2018  >  Aktuelni tekst

01. April – Njemačka pojačava “uvoz” medicinskih sestara i tehničara

Objavio   /  

Novi njemački ministar zdravstva Jens Špan želi da drastični manjak medicinskih sestara i tehničara u Njemačkoj ublaži pojačanim “uvozom” iz zemalja EU, piše dnevnik “Rajniše post”.
– U Njemačkoj već sada nedostaje više od 17 hiljada radnika u sektoru njege. Mi ćemo zato, pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i medicinske sestre i tehničare iz evropskog susjedstva”, rekao je Špan.
Ministar je najavio i ubrzano priznavanje diploma i stručnih svjedočanstava iz inostranstva.
Političar Socijaldemokratske stranke Njemačke i stručnjak za zdravstvo Karl Luterbah je Španu prebacio da svojom politikom želi da oslabi EU partnere. – Mi ne bismo smjeli ‘pokupovati drugim zemljama njihove medicinske sestre i tehničare kojih i sada tamo već nedostaje – poručio je Luterbah koalicionom partneru Španu.
Špan je odgovorio da je “pojačani uvoz” medicinskih sestara i tehničara samo jedan od mehanizama, a jedan od važnijih elemenata su programi da bi se to zanimanje učinilo atraktivnijim, između ostalog i povećanjem plata.
Prema posljednjim statističkim podacima iz 2015.godine, u Njemačkoj radi 300 hiljada stranih medicinskih sestara i tehničara, od čega najviše iz Poljske, a slijede Bosna i Hercegovina i Kazahstan.
    Štampaj       Email
  • Published: 94 days ago on Maj 14, 2018
  • Objavio:
  • Last Modified: Maj 14, 2018 @ 12:32 pm
  • Filed Under: svijet april 2018
133 people follow medicalcg