Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika Svijet  >  svijet april 2017  >  Aktuelni tekst

18. april – Apple razvija senzor za mjerenje šećera u krvi bez igle – SAD

Objavio   /  

Kompanija Apple angažovala je tim biomedicinskih inženjera na razvoju senzora uz pomoć kojih bi se preko kože pratio nivo šećera u krvi, a cilj je doprinijeti borbi protiv dijabetesa. Projekat je inicirao Steve Jobs, osnivač Applea.
Inženjeri na projektu rade duže od pet godina. Proizvodnja senzora je zamisao Stevea Jobsa, osnivača Applea, koji je dosad razvio i druge slične prenosive uređaje, poput pametnih satova koji prate rad važnih vitalnih organa, nivo kiseonika i broj otkucaja srca. Jobs je umro 2011. godine.
Nova tehnika zasniva se na korištenju optičkih senzora koji bi se spojio sa Appleovim satom, lansiranim 2015. godine. Proizvodnja optičkih senzora, po mišljenju naučnika, najzamršeniji je tehnički izazov. Dosad su brojne kompanije pokušale da osmisle uređaj kojim će se nivo glukoze u krvi pratiti bez svakodnevnih uboda iglom u jagodicu prsta. Među njima je tehnološka kompanija Alphabet, krovna firma koja u sastavu ima Google i sa farmaceutskom kompanijom Novartisom radi na razvoju pametnih sočiva za dijabetičare, koje bi analizom suza mogle odrediti nivo glukoze u krvi.
Apple već testira senzore u kliničkim centrima u području Bay Area u San Francisku. U projekat će biti uloženo nekoliko milijardi dolara ali to bi predstavljao spas za milione dijabetičara.
    Štampaj       Email
  • Published: 414 days ago on Maj 6, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Maj 6, 2017 @ 2:48 pm
  • Filed Under: svijet april 2017
133 people follow medicalcg