Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika - Region  >  region maj 2018  >  Aktuelni tekst

04. maj – U liječničkoj komori Hrvatske su skeptični: ‘Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti potaknut će još veći odlazak ljekara

Objavio   /  

Podpredsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić ponudio je primjer Slovenije koja je umjesto pripravničkog staža uvela tzv. sekundarijat pa mladi ljekari odmah nakon fakulteta nastavljaju raditi do specijalizacije, čime se zadržavaju u zdravstvenom sistemu.
Hrvatska liječnička komora (HLK) smatra da Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti neće biti učinkovit u zadržavanju ljekara u Hrvatskoj, jer uvrštavanje sadašnjeg Pravilnika o specijalističkom usavršavanju u zakon i ukidanje pripravničkog staža korak su unatrag u edukaciji i usavršavanju ljekara, pa će samo potaknuti njihov odlazak iz Hrvatske, ocijenio je u petak dopredsjednik HLK-a Krešimir Luetić na okruglom stolu o zapošljavanju i mobilnosti mladih liječnika u Hrvatskoj.
Kad je riječ o ukidanju u pripravničkog staža, koji sada traje pet mjeseci, Luetić je rekao kako kao dobar primjer može poslužiti Slovenija koja je umjesto pripravničkog staža, koji je ukinut Direktivom EU-a, uvela tzv. sekundarijat, gdje mladi liječnici odmah nakon fakulteta nastavljaju raditi do specijalizacije, čime ih se zadržava u zdravstvenom sistemu.
– Tamo nema onoga što se događa u Hrvatskoj – da liječnici nakon fakulteta sjede kod kuće i čekaju početak staža te razmišljaju hoće li otići u Njemačku, Švedsku ili Irsku. Isto se ponavlja i nakon obavljenog staža kada se javljaju na konkurse ne bili dobili specijalizaciju. Slovenija je svoje mlade doktore odmah uključila u sistem i ne puštaju ih da odu van”, rekao je Luetić.
    Štampaj       Email
  • Published: 34 days ago on Jun 15, 2018
  • Objavio:
  • Last Modified: Jun 15, 2018 @ 7:57 am
  • Filed Under: region maj 2018