Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika - Region  >  region maj 2017  >  Aktuelni tekst

27. maj – UN osniva fondaciju za Rome, Aškalije i Egipćane – Kosovo

Objavio   /  

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres uspostaviće fondaciju koja će podržavati zajednice Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu i obezbijediti im potrebnu pomoć.
– Imajući u vidu posebne prilike i uslove na Kosovu, generalni sekretar UN-a je odlučio kao izuzetnu mjeru da uspostavi fondaciju koja će sprovesti projekte asistencije, prvenstveno u Mitrovici i Leposaviću. Od toga će više benefita imati zajednice Roma, Aškalija i Egipćana”, navodi se iz UN-a.
Projekti asistencije će se fokusirati na najpreče potrebe najranjivijih zajednica, uključujući zdravstvene usluge, ekonomski razvoj i infrastrukturu.
Guterres je odao priznanje radu Savjetodavnog panela za ljudska prava, koji je ispitao navode da je UNMIK na Kosovu kršio ljudska prava. Među slučajevima koje je panel razmotrio bila je žalba koju je podnijela grupa od 138 pojedinaca iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, a koji su pretrpjeli trovanje olovom i druge ozbiljne posljedice po zdravlje kao rezultat njihovog preseljenja u kampove za interno raseljena lica na sjeveru Kosova.
Panel je uspostavljen kao mehanizam za ljudska prava u kontekstu mirovnih misija UN-a koje imaju izvršni mandat u postkonfliktnim područjima. Postao je operativan u novembru 2007. godine i od tada je primio i razmotrio više od 500 žalbi. Panel je zaključio da je u više slučajeva bilo propusta u poštovanju ljudskih prava. UN će preduzeti akcije kako bi se spriječilo da se ponove takve sitaucije.
    Štampaj       Email
  • Published: 377 days ago on Jun 12, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Jun 12, 2017 @ 5:21 pm
  • Filed Under: region maj 2017
133 people follow medicalcg