Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika - Region  >  region maj 2017  >  Aktuelni tekst

26. maj – Hiperbarična medicina dovela svijet u Beograd – Srbija

Objavio   /  

U Beogradu je prvi put održan veliki svjetski skup posvećen hiperbaričnoj medicini i dometima te naučne oblasti. Kongresu su prisustvovali eksperti iz cijelog svijeta.
Iako je terapijsko dejstvo kiseonika poznato od 1775. godine, nagli razvoj terapije hiperbaričnom oksigenacijom počinje 1956. godine u Holandiji, a hiperbarična medicina u svijetu i dalje predstavlja izazov. Hiperbarična medicina se zasniva na liječenju čistim kiseonikom koji se udiše u hiperbaričnim komorama pod pritiskom višim od atmosferskog. Komora se koristi kao medicinski instrument, a kiseonik kao lijek.
Svjetski kongres u Beogradu okupio je 117 stranih eksperata te oblasti iz 23 strane zemlje, kao i 190 ljekara iz Srbije. Stručni skup Svjetske asocijacije organizovali su Specijalna bolnica za hiperbaričnu medicinu i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Stručni skup je otvorio i zaključio inženjer Miodrag Zarić, predsjednik Svjetske asocijacije za hiperbaričnu i podvodnu medicine – Ukoliko hoćemo da napravimo iskorak, idemo naprijed i ubrzamo razvoj važna su tri preduslova, edukacija, edukacija i edukacija!-.
Simpozijum je bio prilika da se sagledaju dometi hiperbarične medicine, predstave rezultati novih naučnih istraživanja, kao i naučno utemeljeni dokazi da je kiseonik pod povišenim pritiskom sve moćniji lek.
Svuda u svijetu se kiseonik pod povišenim pritiskom smatra efikasnim lijekom za veliki broj različitih bolesti i stanja. Ljekari i vrhunski naučnici od Japana, Australije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, Novog Zelanda, do Evrope i Rusije složili su se tokom ovog svjetskog okupljanja u Beogradu da je pred hiperbaričnom medicinom svijetla budućnost. Naučna preporuka je da bi tu metodu trebalo sprovoditi mnogo više jer svjetske studije isplativosti dokazuju njenu ekonomičnost, a medicinska istraživanja i klinička praksa potvrđuju efikasnost.
    Štampaj       Email
  • Published: 375 days ago on Jun 12, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Jun 12, 2017 @ 5:19 pm
  • Filed Under: region maj 2017