Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika - Region  >  region jun 2018  >  Aktuelni tekst

29. jun – Poskupljenja u zdravstvu – Hrvatska

Objavio   /  

Ministar zdravlja Milan Kujundžić potvrdio je da su u pripremi izmjene Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koje bi trebale pridonijeti finansijskoj stabilizaciji zdravstvenog Sistema. – Zakon je u pripremi, trebao bi biti donesen do kraja godine i uvjeren sam da će izazvati brojne kontraverze, tumačenja i vapaje – kazao je ministar Kujundžić na skupu Mediji i zdravlje i dodao da treba iznaći načine da se zdravstveni sistem učini finansijski održivim i zadrži njegova dostupnost i kvalitet. Pritom, kaže, treba dati odgovore na pitanja kako urediti dodatno zdravstveno osiguranje, šta će biti sa policama obveznog osiguranja, hoće li se uvoditi tzv. preventivne takse kroz podizanje cijena cigareta i alkoholnog pića itd.

Takođe će se raspravljati o standardizaciji i katalogu usluga koje će se pokrivati iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- Time će se sačuvati i solidarnost i dostupnost i kvalitet, ali ne po modelu svako može sve. Odredićemo šta se može s obzirom na novac kojim raspolažemo, a ne deklarativno govoriti da se može sve, a onda jednom pacijentu dati sve, a drugoga pustiti da umre jer nema novca za njegovo liječenje – pojasnio je ministar.

Ministar Kujundžić osvrnuo se u svom izlaganju i na predlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi trebao ići na saborsku raspravu, a čija je završna verzija izazvala protivljenje dijela ljekara primarne zdravstvene zaštite.

Do 25 posto ordinacija, po novom zakonu, moći će da ostanu u domovima zdravlja, o čemu će odlučivati županijske skupštine kao vlasnici ustanova, a ostali ljekari, kao i do sada, moći će da budu u zakupu i nosioci ordinacija.

Ministar Kujundžić je najavio i da će kroz uskoro biti gotov i uspostavljen centralni upravljački sistem koji će omogućiti bolju kontrolu rada, odnosno broj obavljenih usluga po ljekaru i ishode liječenja. To će biti osnova da da se finansijski nagrade ljekari koji bolje i više rade i da se motišu za ostanak u Hrvatskoj.

    Štampaj       Email
 • Published: 230 days ago on Jul 8, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Jul 8, 2018 @ 10:55 am
 • Filed Under: region jun 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center