Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika - Region  >  region jun 2017  >  Aktuelni tekst

24. jun – Epidemija mišije groznice – Republika Srpska

Objavio   /  

Institutu za javno zdravlje RS je od početka maja ove godine prijavljeno 16 slučajeva hemoragijske groznice sa bubrežnim sindromom, u narodu poznatije kao mišije groznice. Devet prijavljenih slučajeva je iz opštine Gradiška, zbog čega je gradiški Dom zdravlja proglasio epidemiju na području Gornjih Podgradaca, gde je registrovano do sada šest slučajeva.
Osim područja Gradiške, slučajevi bolesti su registrovani i u Kostajnici (tri), Kozarskoj Dubici (tri), Kotor Varošu (jedan) i Prijedoru (jedan).
– Trenutno se sprovode protivepidemijske mjere koje, između ostalog, obuhvataju vanredne deratizacije u žarišnom području, kao i obavještavanje stanovništva putem medija, brošura sa uputstvima o opštoj i ličnoj zaštiti od infekcije – kažu u Institutu za javno zdavstvo RS.
Visoka temperatura, vrtoglavica, bol u stomaku prvi su simptomi ove bolesti. Strah da bi se zaraza mogla proširiti proganja i ostale stanovnike ove regije, uprkos tvrdnjama iz Instituta da su sanitarne ekipe na terenu i da se intenzivno vrši deratizacija domaćinstava.
    Štampaj       Email
  • Published: 404 days ago on Jul 7, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Jul 7, 2017 @ 5:26 pm
  • Filed Under: region jun 2017
133 people follow medicalcg