Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika - Region  >  region jun 2017  >  Aktuelni tekst

01. jun – Epidemija humanosti u cijelom regionu – Hrvatska

Objavio   /  

Predivna epidemija humanosti zahvatila je ljude ovog ljeta – više stotina njih nudi besplatan smještaj porodicama sa djecom sa problemima u razvoju, kojima je zdravlje trajno narušeno.
Dokazali smo mnogo puta da kada se ujedinimo možemo mnogo da pomogneo onima kojima je najpotrebnije, a ovog ljeta se izrodila još jedna akcija koja se širi čitavim regionom. A sve je počelo prije svega tri nedjelje na Facebook stranici -Iznajmljivači sa srcem-.
Sve je krenulo iz Prostira na Braču, pod sloganom -Nije u šoldima (novcu) sve – s ciljem da osigura besplatan boravak na moru porodicama iz cijelog regiona koji imaju djecu sa teškoćama u razvoju. Ubrzo je osnovana i Facebook grupa, a njen osnivač Vjera Matulić kaže da nije očekivala da će za tri nedjelje ta grupa okupiti preko 5.000 ljudi!
– Vidjela sam oglas jedne gospođe iz Dubrovnika koja je ponudila besplatan smještaj i oduševila se. Uradila sam isto i za par minuta obje smo već imale goste. Tada sam riješila da osnujem grupu kako bismo smjestili bar još pet-šest porodica. Nisam uopšte očekivala ovakvu reakciju, da će se sve proširiti brzinom svjetlosti. Za tri nedelje mi već imamo 5,000 članova – objasnila je Vjera.
Članovi grupe su mahom iz Hrvatske, ali ih ima i iz Crne Gore i Bosne. Pojavili su se i neki ljudi iz Makedonije, a Srba za sad nema – iako su više puta pozvani da se pridruže. Naime, iako Srbija ne može da ponudi more, može da ponudi banje, planine i prirodu koja može mnogo da pomogne djeci sa poteškoćama. Ukoliko želite da pomognete priključite se grupi -Iznajmljivači sa srcem – jer nema ljepšeg osjećaja od humanosti!
U grupi podjela na Srbe, Hrvate, Bosance, Crnogorce – nema. Organizatorka Vjera Matulić ipak kaže da povremeno dobije pitanje „A jel možemo mi iz Srbije da dođemo“.
Bolest, bol, djeca ne znaju za granice. Hajde ovog ljeta da budemo jedna planeta – poručuje Vjera, objašnjavajući da su se akciji pridružili i brodari i ugostitelji sa primorja koji nude besplatne izlete i ručkove.
Ukoliko imate dijete sa posebnim potrebama, sve što treba da uradite jeste da pogledate ponude koje se već nalaze na Wall-u ove grupe i javite se humanim ljudima koji nude smještaj. Sa onim koji izdaje smještaj direktno se dogovarate oko datuma i svih detalja i potrebno je da dokažete koji problem ima vaše dijete. Ovo se radi isključivo zbog toga da ne bi došlo do prevara i obmana.
U čitavoj priči nema nikakvog posrednika niti agencije, kojoj se daje novac – ova grupa jednostavno služi tome da spoji roditelje u potrebi sa humanim vlasnicima smještaja. Pozivaju se sve koji žele i mogu da ugoste neko dijete ovog ljeta, da to i učine.
    Štampaj       Email
  • Published: 324 days ago on Jul 7, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Jul 7, 2017 @ 5:21 pm
  • Filed Under: region jun 2017