Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika - Region  >  region avgust 2017  >  Aktuelni tekst

25. avgust – Na VMA ugrađeni prvi aortni zalisci bez reza – Srbija

Objavio   /  

Na Vojnomedicinskoj akademiji prvi put je urađena implantacija aortnog zaliska bez hirurškog reza kod dvoje pacijenata starosti 82 i 77 godina koji se uspješno oporavljaju.
Zahvate je izveo kardiohirurški tim te ustanove koji čine ljekari klinika za urgentnu internu medicinu, kardiologiju, kardiohirurgiju, vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, anesteziologiju i Instituta za radiologiju, a asistirao je prof. dr Matjaž Bunc iz Kliničkog centra Ljubljana.
Metoda perkutane – nehirurške ugradnje aortnog zaliska, u razvijenim zemljama uvedena je u redovnu kliničku praksu, a tokom poslednjih godina u svijetu se obavlja više perkutanih nego otvorenih hirurških zahvata.
Ova interventna transkateterska procedura ugradnje aortnog zaliska (Transcatheter aortic valve insertion – TAVI) izvodi se kroz preponske arterije i značajno smanjuje dužinu trajanja intervencije na srcu. Prepoznata je najčešće kod pacijenata starijih od 65 godina sa teškom aortnom stenozom (suženjem aortnog zaliska) i povećanim rizikom od liječenja i oporavka nakon operacije.
    Štampaj       Email
  • Published: 554 days ago on Septembar 13, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Septembar 13, 2017 @ 4:51 pm
  • Filed Under: region avgust 2017