Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika - Region  >  region april 2017  >  Aktuelni tekst

21. april – Održan francusko-srpski onkološki kongres – Srbija

Objavio   /  

Osmi francusko-srpski onkološki kongres je bio posvećen savremenim dijagnostičko-terapijskim trendovima liječenja malignih bolesti. Svoje radove, pored onkologa, predstavili su i drugi ljekari specijalisti uključeni u proces otkrivanja i liječenja malignih bolesti.
Srbija je sada najbliža evropskim standaradima, zahvaljujući odluci Ministarstva zdravlja da uvede nove ljekove u terapiju onkoloških bolesnika, kaže predsednica Organizacionog odbora Kongresa prof. dr Darjana Jovanović iz Instituta za onkologiju Vojvodine.
-Mi se sada priključujemo jednom dijelu medicine koja svoju bolest prevodi u hroničan tok i mi pokušavamo da sve naše pacijente uvedemo u taj hroničan tok bolesti. Onda je medicina personalizovana, upotrebljena je target ili ciljana terapija – rekla je Jovanovićeva.
U radu Kongresa učestvovao je i prof. dr Žan Pjer Loc iz Francuske. On deset godina intenzivno sarađuje sa Institutom za onkologiju Vojvodine.
Pokrovitelj stručnog skupa je bio Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku djelatnost.
-Svaki četvrti čovjek u Vojvodini umire zbog onkoloških bolesti, tako da je značajno da naši ljekari razmijene iskustva sa stručnjacima iz inostranstva – naglasila je prof. dr Dušica Rakić, zamjenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučno – istraživačku djelatnost.
Kongres je trajao dva dana, a u njegovom radu je učestvovalo 300 stručnjaka iz Srbije, Francuske, Amerike, Švajcarske i Bugarske.
    Štampaj       Email
  • Published: 412 days ago on Maj 6, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Maj 6, 2017 @ 2:42 pm
  • Filed Under: region april 2017