Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Hronika - Region  >  region april 2017  >  Aktuelni tekst

18. april – Antivakcinaši jačaju – Srbija

Objavio   /  

Iako je medicina napredovala i svijest ljudi je mnogo veća, i dalje postoje grupe koje izbjegavaju vakcinaciju, a među njima je najviše roditelja djece. Podaci pokazuju da se svake godine registruje dva do tri miliona smrtnih ishoda od difterije, tetanusa, velikog kašnja i malih boginja kod nevakcinisanih lica, a najviše kod djece mlađe od pet godina.
– Procjenjuje se da svake godine ostane nevakcinisano 18,7 miliona djece u svijetu, osnovnim vakcinama prema proširenom programu imunizacije. Imunizacija je doprinijela iskorjenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorjenjivanju dječije paralize. Zahvaljujući imunizaciji, globalno je iskorijenjen polio tip 2 virusa – poručuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine i dodaju da je prije uvođenja vakcine protiv malih boginja godišnje umiralo oko 2,6 miliona osoba svake godine.
Poslednja veća epidemija malih boginja (morbila) u Srbiji registrovana je 1997. godine, ali i 2007. godine u Vojvodini. Nakon ove epidemije, registruju se i manje 2010/2011. godine, kao i 2014/15. godine.
Zahvaljujući tome što u Vojvodini tradicionalno postoji dobra praksa vakcinisanja dece, većina bolesti su u pokrajini praktično iskorijenjene. Ali, s obzirom na to da je sve više antivakcinalnih poruka i lobija čiji ciljevi su da dopru do što više roditelja, dolazimo do sve većeg broja roditelja koji odbijju da vakcinišu djecu i time ih izlažu mogućnostima da obole od bolesti koje smo odavno stavili iza nas.
    Štampaj       Email
  • Published: 414 days ago on Maj 6, 2017
  • Objavio:
  • Last Modified: Maj 6, 2017 @ 2:41 pm
  • Filed Under: region april 2017
133 people follow medicalcg