Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje broj-99  >  Aktuelni tekst

Obilježen 14. jun – Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi -CKCG

Objavio   /  

Crveni krst Crne Gore

Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, 14. juna obilježio je Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i tim povodom organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je održana u tržnom centru Delta city…

ckcg1Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, 14. juna obilježio  je Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i tim povodom organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je održana u tržnom centru Delta city.

U akciji dobrovoljnog davanja krvi su učestvovali predstavnici ministarstava, ambasada, UN agencija, sportskih klubova, nevladinih organizacija, kao i građani. Ukupno su se 83 davaoca krvi odazvala akciji, a prikupljeno je 49 jedinica krvi.

Ovim događajem se prvenstveno željelo uticati na podizanje svijesti građana o značaju dobrovoljnog davanja i skrenuti pažnja na kolektivnu i ličnu odgovornost koju svi imamo u obezbjeđivanju sigurnih količina krvi. Posebno je to značajno u ljetnjim mjesecima, kada je broj turista, ali i broj nesreća povećan, pa su samim tim i potrebe za krvlju veće.

Ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije se fokusira na davanje krvi u slučaju nesreća i ima za cilj skretanje pažnje javnostima da se krv ne smije čekati, već treba biti suprotno- krv mora čekati pacijenta. Kako se u slučaju nesreća uvijek, kao pojedinci, pitamo kako možemo pomoći i šta možemo uraditi kako bismo pomogli unesrećenima, tako se nameće i odgovor, koji je ujedno slogan ovogodišnje kampanje “Daj krv. Daj sad. Daj često.”

Prisutnima se na događaju obratila sekretarka Ministarstva zdravlja Tijana Prelević, koja je naglasila da ličnim primjerom moramo pokazati humanost i solidarnost i dobrovoljnim davanjem krvi pomoći onima kojima je ova najdragocjenija tečnost lijek. – Podatak da se u Crnoj Gori u 2016. godini 21.422 građanina prijavilo da dobrovoljno da krv jeste ohrabrujući, ali je značajan broj onih koje tek treba da motivišemo da to učine. Prikupljeno je ukupno 17 433 jedinica krvi, čime je ostvaren nivo davalaštva od 2,81%, dok se evropski prosjek kreće između 4 i 5 posto, što su ujedno i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije – podsjetila je Prelević.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak je poručila da je jedini način da se krv dobije i da je bude dovoljno za sve da makar jednom godišnje svaki čovjek, koji može da da krv, to i učini. Cilj organizacije Crvenog krsta u oblasti dobrovoljnog davalaštva jeste da ovakvim akcijama i akcijama motivacije i promocije dobrovoljnog davalaštva krvi učini da pacijent nikada ne čeka krv, već da krv čeka pacijenta. Gospođa Dubak je najavila i početak kampanje koju će Crveni krst Crne Gore u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore i u partnerstvu sa RTCG-om, realizovati narednih godinu dana, sa ciljem da motiviše značajan broj građana da dobrovoljno daju krv. Promoter kampanje će biti ministar sporta, gospodin Nikola Janović, koji je učestvovao u današnjoj akciji i time pokazao posvećenost promociji dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, prim. dr Gordana Rašović, je poručila dobrovoljnim davaocima krvi da postaju dio svjetske porodice davalaca krvi i da rame uz rame, svojim činom humanosti, ravnopravno stoje sa svima širom svjeta. Ona je podsjetila da obezbjeđivanjem dovoljnih količina sigurne krvi u svakom trenutku, pružamo podršku medicinskim stručnjacima u njihovoj borbi za spašavanje i očuvanje života, a podsjetila je i na ključne institucija i organizacije u našoj zemlji, odgovorne za sprovođenje politike obezbijeđenja dovoljnih količina sigurne krvi za sve građane Crne Gore. To su predstavnici Ministarstva zdravlja, krovne institucije zdravstvenog sistema, Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, koji je sinonim za stručnu medicinsku pomoć i podršku, kao i Crvenog krsta, organizacije sa kojom Zavod zajedno intenzivno radi na popularizaciji ove humane aktivnosti.

Na skupu su podijeljene zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u afirmaciji i razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori.

 

Crveni krst Crne Gore

    Štampaj       Email
 • Published: 498 days ago on Jul 6, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Jul 6, 2017 @ 5:54 pm
 • Filed Under: izdanje broj-99
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

130 people follow medicalcg