Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje broj-99  >  Aktuelni tekst

Ljetnji prolivi – dijeta

Objavio   /  

Dr Nina Pejović Mandić, pedijatar
PZU Doktorica Mica, Podgorica, Petrovac

Već duže vrijeme se u ljetnjim mjesecima družimo s malim pacijentima kojima je boravak na moru pokvarila crijevna infekcija. Prošlu sezonu je obilježio Rota virus i zadao dosta glavobolje i nama i roditeljima i djeci. Virusna infekcija je naš glavni neprijatelj u pedijatrijskoj ambulanti. Zimi, virus je uzročnik infekcije gornjih disajnih puteva, „slinavog“ nosa i kašlja, a ljeti napada sluznicu crijeva i dijete povraća i/ili ima proliv. Naravno, povišena temperatura je mogući i česti prateći simptom…

dijeteVeć duže vrijeme se u ljetnjim mjesecima družimo s malim pacijentima kojima je boravak na moru pokvarila crijevna infekcija. Prošlu sezonu je obilježio Rota virus i zadao dosta glavobolje i nama i roditeljima i djeci.

Virusna infekcija je naš glavni neprijatelj u pedijatrijskoj ambulanti. Zimi, virus je uzročnik infekcije gornjih disajnih puteva, „slinavog“ nosa i kašlja, a ljeti napada sluznicu crijeva i dijete povraća i/ili ima proliv. Naravno, povišena temperatura je mogući i česti prateći simptom.

Za virus ne postoji specifičan lijek. Liječimo simptome i eventualne komplikacije bolesti. Antibiotik u virusnoj infekciji ne pomaže jer on uništava samo bakteriju. Crna Gora i Srbija zauzimaju najviše pozicije na ljestvici potrošača antibiotika u Evropi. Prekomjerna upotreba ovih ljekova dovodi do razvoja otpornih sojeva koji su po život opasni jer raspoloživi antibakterijski ljekovi ne mogu da se izbore s njima.

Vratimo se našem Rota virusu.

Kako se prenosi?

Infekcija se brzo širi na dva načina: dodirom (dijete najčešće stavi u usta zaraženu igračku) ili preko vazduha (virus boravi u sekretu nosa i usta i kijanjem i govorom prelazi na drugo dijete).

Koji su simptomi?

Učestalo povraćanje, tečne stolice, te visoka temperatura, a neki od ovih znakova bolesti može i izostati. Ukoliko bolest uzme maha, dijete izgubi živost, usnice i jezik su suvi, oskudnije mokri, što znači da je došlo do gubitka tečnosti, tj dehidracije, a ponekad i do metaboličke neravnoteže (prolivom i povraćanjem se osim tečnosti mogu izgubiti i minerali koji su od životnog značaja za održavanje nekih procesa u organizmu).

Kako se bolest liječi?

Osnov terapije je nadoknada tečnosti, a ona zahtijeva veliko strpljenje roditelja. Tečnost se daje često, u malim količinama. Dijete koje gubi tečnost je žedno i hoće da pije, a ako popije veću količinu povrati odmah, jer zaraženi želudac ne može da je prihvati. Po jedna kafena kašičica za manje, i po jedna supena za veće dijete je sasvim dovoljno. Ukoliko dijete više ne povraća, nakon prvih 60 minuta mu se mogu ponuditi i veće količine. Kod više izraženih simptoma u terapiju je neophodno uvesti i tečnost za rehidraciju (nabavlja se u apoteci). Najčešće je u obliku praška u vrećicama i rastvara se u tačno određenoj količini vode – detaljno uputstvo je uvijek u prilogu. Oba sredstva sadrže i minerale koji se gube povraćanjem i prolivom. Obično ih djeca odbijaju, te se na tržištu pojavljuju s ukusom banana, jabuke, maline. Rastvor uvijek prije upotrebe ohladiti u frižideru, što će mu dodatno poboljšati ukus.

Dijeta

Savemena pedijatrija ima veoma jasne i jednostavne stavove. Izbjegavati šećere u bilo kojem obliku jer pogoršavaju proliv (izbjegavati slatkiše, voće i voćne sokove), a dijete da jede šta voli, često u malim količinama, čime se smanjuje kalorijski deficit i skraćuje tok bolesti.

I pored najbolje njege, neka djeca “zaglave” u bolnici, na infuziji. Ona je odličan lijek i ne treba je odlagati ukoliko pedijatar predloži bolničko liječenje.

Prevencija infekcije Rota virusom

Što češće pranje ruku i izbjegavanje “prometnih” mjesta. S malim djetetom na more u junu i septembru, nikako u špicu sezone!

Rota virus vakcina postoji kao redovna u razvijenim zemljama i efikasna je u sprečavanju ove bolesti. Na žalost, kod nas još uvijek nije dostupna.

 

Dr Nina Pejović Mandić, pedijatar

PZU Doktorica Mica, Podgorica, Petrovac

www.doktoricamica.com

    Štampaj       Email
 • Published: 500 days ago on Jul 6, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Jul 6, 2017 @ 6:26 pm
 • Filed Under: izdanje broj-99
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center