Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje broj-98  >  Aktuelni tekst

Okrugli sto Ministarstva zdravlja – Oprema – podizanje nivoa zdravstvene zaštite

Objavio   /  

„Nabavka opreme, jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova i podizanje nivoa zaštite“, bila je tema prvog okruglog stola na ovogodišnjoj, četvrtoj po redu Madical Konferenciji, održanoj u hotelu „Mediteran“ u Bečićima od 15. do 17. maja. Podteme prvog panela bile su: 1. „Edukacija i doedukacija zaposlenih u zdravstvu“, 2. “Definisanje prioriteta nabavke nove i zamjene zastarjele medicinske opreme“ i 3. „Reforma farmaceutske politike u Crnoj Gori“…

okrugli sto 1„Nabavka opreme, jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova i podizanje nivoa zaštite“, bila je tema prvog okruglog stola na ovogodišnjoj, četvrtoj po redu Madical Konferenciji, održanoj u hotelu „Mediteran“ u Bečićima od 15. do 17. maja. Podteme prvog panela bile su: 1. „Edukacija i doedukacija zaposlenih u zdravstvu“, 2. “Definisanje prioriteta nabavke nove i zamjene zastarjele medicinske opreme“ i 3. „Reforma farmaceutske politike u Crnoj Gori“.

Moderator panela bio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, koji je naglasio da je stalna dilema svake zdravstene politike „s jedne strane potrebe i zahtjevi, a sa druge određivanje prioriteta i u skladu s njima obezbjeđivanje novca za stabilno i dugotrajno funkcionisanje zdravstvenog sistema“.

- Pokrenute reforme u zdravstvu ne mogu se sprovesti preko noći, to je dugotrajan proces, ali mi obećavamo da ćemo biti istrajni u njihovoj realizaciji. Međunarodni standardi su da se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pružaju usluge za 80 do 85 odsto svih zdravstvenih problema, što kod nas nije slučaj. Slična je situacija i na sekundarnom i tercijarnom nivou – istakao je ministar, dodajući da je važan segment reformi stalna edukacija zdravstvenih radnika.

Ministar je rekao da se privodi kraju projekat zajedničkog rešavanja sistematizacije u ustanovama, kao dugoročne projekcije broja zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

- Mi ne želimo da, kao ministarstvo, naredbodavno kažemo imećete toliki broj zaposlenih narednih deset godina. Pozvali smo sve da zajednički prođemo kroz sistematizaciju i da vidimo šta su dugoročne  projekcije. Paralelno sa ovim pravili smo projekciju specijalizacija i subspecijalizacija za Crnu Goru i došli do brojke od 137 nužno potrebnih specijalizacija u narednih pet godina – kazao je ministar Hrapović, ističući da je edukacija zaposlenih definisana na nekoliko nivoa. Prvi je unutar sistema, kroz razmjenu kadrova, putem koje će se pružati konsultanske usluge, te prenositi specijalistička i subspecijalistička znanja i operativne procedure. Takođe će se edukacija obavljati u inostranstvu, a već je, kako je rekao Hrapović, to dogovoreno sa Turskom. I posljednji vid je dolazak edukatora iz inostranstva u naše ustanove.

- Nedostaje nam edukacija menadžera, kao i sistem kvalitetnog upravljanja unutar bolnica. To je izazov za nas i na tome treba raditi – kazao je ministar.

Direktor Fonda zdravstva Crne Gore Sead Čirgić, takođe smatra da nedostaje edukacija menadžera, ali i da sadašnja njihova znanja ne mogu da dođu do izražaja jer ih sputava model  finansiranja zdravstva koji se bazira na prikupljanju doprinosa, a ne na osnovu stvarnih prihoda koje bi ostvarile same ustanove.

- Trenutno menadžeri ne mogu da ispolje ona znanja i sposobnosti koje imaju, zbog ovog načina finansiranja jer se u toj situaciji ponašaju kao administrator, pošto unaprijed znaju koliko će novca dobiti od države. Naš model finansiranja favorizuje privatni sektor u odnosu na javni, jer se njima plaća po ispostavljenim fakturama, a javnom zdravstvu  po stavkama – rekao je Čirgić.

Zorica Kovačević, direktorica Kliničkog centra Crne Gore kazala je da je u toj ustanovi usaglašena sistematizacija za nerednih pet godina, te da se njoj nije svidio plan edukacije u KC-u.

- Nije bilo kontrole ljekara koji idu na edukaciju u okruženje, a s druge strane veliki je broj konsultanata koji dolaze kod nas sa strane, ali to nije iskorišćeno na pravi način. Oni rade operacije umjesto da to rade naši ljekari, koji su tako trebali da se usavršavaju. Ljekari iz KC su uglavnom bili pasivni ili nijesu ni prisustvovali, pa je izostalo usvajanje novih procedura -kazala je Kovačević, naglašavajući da se to mora promijeniti.

Ona je rekla da je u novom planu edukacije utvrđen spisak za edukaciju, te da će ona biti organizovana prije svega unutar ustanove sa stručnjacima iz KC. Edukacija je predviđena i odlaskom negdje na stranu, a van ustanove, prema njenom mišljenju, treba da idu mladi ljudi koji hoće da rade i koji će se vratiti u Crnu Goru. Kovačević je podsjetila da KC još nema zaokružen informacioni sistem.

Prof. dr Miodrag Radunović, iz Skupštinskog Odbora za zdravstvo, kazao je da se mora raditi na kontinuiranoj edukacija kadra na svim nivoima, te da Crnoj Gori fali normativna regulacija indikatora kvaliteta zdravstvene zaštite, što se mora zakonski regulisati.

- Moramo donijeti taj zakon, jer tek onda možemo formirati agenciju za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu, koja će pratiti indikatore rada ustanova. Tek tada moći ćemo vidjeti koja ustanova dobro radi, a koja ne. O našem zdravstvu se u javnosti stalno provlači jedna loša slika, ali to objektivno nije tačno. Kod nas se ne čeka na neke procedure, kao što je to u okruženju. Recimo, ako je potrebna hitna magnetna rezonanca ona će biti urađena za sat, dok u nekim zemljama se ni tada ne može uraditi za desetak sati. Moramo promijeniti tu negativnu sliku o našem zdravstvu, a podaci već demantuju negativne napise. Da bi sistem optimalno funkcionisao neopodna je i promjena finansiranja, kao i edukacija dodatnog kadra, koji u ovom trenutku nedostaje – kazao je Radunović, podsjećajući da se naš zdravstveni sistem može opisati sa tri slova D. Prvo D označava, prema njegovim riječima, da imamo defanzivnu medicinu, a drugo demotivisanog radnnika. Ta dva problema, kazao je on, treba da rješava zdravstveni sistem, a treći, koji se tiče demografske centralizacije ka glavnom gradu, treba da rješava politika.

Strana: 1 2 3

    Štampaj       Email
 • Published: 130 days ago on Jun 9, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 15, 2017 @ 1:30 pm
 • Filed Under: izdanje broj-98
 • center

 • center

 • center

  Podgorica, October 19-21, 2017, Hotel Hilton 

   

   

  MedicalCG magazine organizes VI Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from October 19th to 21st  this year

   

  Esteemed Sirs and Madams,

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of  the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers and private health sector without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.

   

  The expert part of the event is managed by the Scientific Committee of the Fair, chaired by Dr sci med Majda Šahman-Zaimović.

  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.

  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand  presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.

   

  The deadline for applying for the lecture is October 8th, 2017.  Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on October 10th in the MedicalCG magazine, as well as  a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.

  The lecture application is in addition to this notice.

  We expect your participation in the 6th Medical Fair

  Respectfully,

  Manager of the Fair

  Slavica Pantelić

  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Informations:
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center