Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje broj-98  >  Aktuelni tekst

Održana IV Medical konferencija – jačanje povjerenja u zdravstveni sistem

Objavio   /  

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović otvorio je 15. maja IV Medical konferenciju, koja se već po tradiciji održana u Bečićima, u hotelu „Mediteran“, na kojoj iz godine u godinu učestvuju najpoznatija imena crnogorskog, ali i zdravstvenih sistema iz regiona pa i šire. U fokusu ovogodišnjeg skupa bilo je unapređenje funkcionisanja zdravstvenog sistema Crne Gore i njegova finansijska stabilnost, ali nijesu izostale ni sesije sa prezentacijama iz oblasti medicine i farmakologije…

konferencija 4Sredinom maja u Bečićima održana IV Medical konferencija, na kojoj su učestvovali najodgovorniji učesnici crnogorskog zdravstvenog sistema, te brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva

        Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović otvorio je 15. maja IV Medical konferenciju, koja se već po tradiciji održana u Bečićima, u hotelu „Mediteran“, na kojoj iz godine u godinu učestvuju najpoznatija imena crnogorskog, ali i zdravstvenih sistema iz regiona pa i šire. U fokusu ovogodišnjeg skupa bilo je unapređenje funkcionisanja zdravstvenog sistema Crne Gore i njegova finansijska stabilnost, ali nijesu izostale ni sesije sa prezentacijama iz oblasti medicine i farmakologije.

Ministar Hrapović, kazao je na otvaranju da je prioritetan zadatak Ministarstva na čijem je čelu „obezbjeđivanje uređenog i efikasnog zdravstvenog sistema na stabilnim osnovama u čijem će središtu biti pacijent“.

- Naš cilj je jačanje povjerenja u crnogorski zdravstveni sistem. To želimo postići podizanjem kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbjednosti pacijenata, reformom farmaceutske politike, nastavkom započetih i uvođenjem novih preventivnih programa, smanjenjem nezadovoljstva građana pruženim zdravstvenim uslugama, skraćivanjem vremena čekanja na medicinske procedure i intervencije, edukacijom i stručnim osposobljavanjem ljekara i srednjeg medicinskog kadra na svim nivoima zdravstvene zaštite – naglasio je ministar Hrapović.

Povjerenje u zdravstveni sistem, prema njegovim riječima, steći će se i efikasnijim korišćenjem zdravstvenih tehnologija, efikasnim upravljanjem finansijskim resursima, a značajna pažnja posvetiće se poboljšanju standarda zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

- Siguran sam da će ova Konferencija pomoći učesnicima da se upoznaju sa dostignućima iz medicinske nauke i prakse, novim tehnologijama, kao i da razmijenite iskustva koja su od neprocjenjivog značaja za unapređenje zdravstvene zaštite na svim nivoima – kazao je ministar Hrapović.

On je istakao značajnu ulogu časopisa Medical, kao jedinstvene publikacije u Crnoj Gori, koja se bavi isključivo zdravstvenim temama i u „kontinuitetu prati rad svih institucija crnogorskog zdravstvenog sistema“.

- Medical godinama prati rad svih ustanova i odan je partner ministarstva zdravlja na našem reformskom putu, o čemu u kontinuitetu i na pravi način informiše čitaoce – istakao je ministar Hrapović.

Urednik Naučnog programa skupa dr sci med. Majda Šahman Zaimović, kazala je da su u fokusu ovogodišnje Konferencije teme koje se tiču same zdravstvene politike, kao što su nabavka opreme i ljekova, uz kardiologiju sa temama iz kliničke prakse, a značajna pažnja posvećena je i statusu pacijenata i interakciji sa njima.

- Učinilo nam se da je to izuzetno važno u ovom periodu i ne tiče se samo Ministarstva koje vodi zdravstveni sistem, već povećanje nivoa kvaliteta zdravstvenog statusa pacijenata zavisi od svih komponenata sistema. Rad profesionalaca zavisi i od onoga šta im država obezbijedi, odnosno uslova u kojima rade – naglasila je dr Zaimović, napominjući da je crnogorska Agencija za ljekove i medicinska sredstva, na ovogodišnjoj konferenciji pažnju posvetila temama iz oblasti farmakovigilance.

 Plakete zahvalnosti

U ime Medicala, Slavica Pantelić uručila je zahvalnice dugogodišnjim saradnicima časopisa i učesnicima dosadašnjih Konferencija. Plakete su dobili dr Samo Fakin, nekadašnji direktor slovenačkog Fonda za zdravstveno osiguranje, Andrea Stajović iz crnogorskog Fonda zdravstvenog osiguranja, prof. dr Božidar Bojović, poznati crnogorski pedijatar i endokrinolog, a plaketa je dodijeljena i Institutu za Javno zdravlje Crne Gore, u ime skromnog obilježja svesrdne višegodišnje podrške ukupnom Medikal projektu. Plaketu je, u ime Instituta, preuzela Dragica Pejanović.

Prvog dana skupa održan je okrugli sto pod nazivom „Nabavka opreme i jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova i podizanje nivoa zdravstvene zaštite“ u organizaciji Ministarstva zdravlja Crne Gore. Sljedećeg dana, okrugli sto organizovao je Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore, sa temom „Modeli nabavke ljekova“, a prva sesija, održana u popodnevnim satima drugog dana konferencije bila je sa temama iz oblasti kardiologije. Trećeg, posljednjeg dana skupa, održana je sesija iz oblasti farmakovigilance, u organizaciji CALIMS, uz gostujuće izlaganje iz oblasti farmaceutske industrije (Sanofi) na temu bioloških i biološki sličnih ljekova.

Konferencija je završila rad trećeg dana skupa okruglim stolom “Interakcija sa pacijentima sa ciljem povećanja kvaliteta statusa pacijenata” sa predavačima iz Agencije za ljekove Srbije i crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Aktivno učešće na IV Medical konferenciji imale su, tradicionalno, farmaceutske kompanije i veledrogerije koje posluju u Crnoj Gori, kroz aktivno učešće u okruglim stolovima i sesijama, učešće u diskusijama, kao i izlaganjem putem štandovskih postavki proizvoda.

    Štampaj       Email
 • Published: 130 days ago on Jun 9, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 9, 2017 @ 4:56 pm
 • Filed Under: izdanje broj-98
 • center

 • center

 • center

  Podgorica, October 19-21, 2017, Hotel Hilton 

   

   

  MedicalCG magazine organizes VI Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from October 19th to 21st  this year

   

  Esteemed Sirs and Madams,

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of  the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers and private health sector without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.

   

  The expert part of the event is managed by the Scientific Committee of the Fair, chaired by Dr sci med Majda Šahman-Zaimović.

  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.

  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand  presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.

   

  The deadline for applying for the lecture is October 8th, 2017.  Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on October 10th in the MedicalCG magazine, as well as  a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.

  The lecture application is in addition to this notice.

  We expect your participation in the 6th Medical Fair

  Respectfully,

  Manager of the Fair

  Slavica Pantelić

  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Informations:
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center