Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje broj-98  >  Aktuelni tekst

Homeopatija i post partum

Objavio   /  

Dr Snežana Tomić, homeopat

Post partum ili period nakon porođaja nosi sa sobom niz stanja kako fizičkih tako i emotivnih s kojima se novopečene majke susreću. Ovaj period je često najteži za mnoge žene jer se susreću sa nizom situacija, koje ih često snađu odjednom, kao što su oporavljanje od carskog reza ili epiziotomije, upala mliječnih žlijezda i problemi sa laktacijom, zabrinutost i uznemirenost oko brige za bebu, neispavanost, hormonske promjene koje mogu uzrokvati i postpartalnu depresiju…

Mother and Baby kissing and hugging. Happy FamilyPost partum ili period nakon porođaja nosi sa sobom niz stanja kako fizičkih tako i emotivnih s kojima se novopečene majke susreću. Ovaj period je često najteži za mnoge žene jer se susreću sa nizom situacija, koje ih često snađu odjednom, kao što su oporavljanje od carskog reza ili epiziotomije, upala mliječnih žlijezda i problemi sa laktacijom, zabrinutost i uznemirenost oko brige za bebu, neispavanost,  hormonske promjene koje mogu uzrokvati i postpartalnu depresiju…

Za žene koje prvi put donose bebu na svijet post partum nosi izazove prilagođavanja novoj i nepoznatoj situaciji i  brige oko novog ljudskog bića za koje su postale odgovorne.

Homeopatija kao prirodna i holistička medicina, koja tretira ženu sveobuhvatno na svim nivoima, od mentalnog, emotivnog do fizičkog, pruža podršku u ovom periodu oporavka i prilagođavanja majčinstvu.  Kroz prirodne homeopatske preparate izabrane individualno prema sveobuhvatnim karakteristikama simptomatološke slike, homeopatija djeluje na podsticanje vitalne sile ili unutrašnje inteligencije, našeg unutrašnjeg doktora, da vrati organizam u stanje balansa na svim nivoima.

Za određivanje adekvatne terapije potreban je razgovor sa homeopatom koji će dabrati terapiju baziranu na individualnim karakteristikama, često u praksi različitu, bez obzira na istu dijagnozu. U homeopatiji dijagnoza ne znači mnogo i ne postoje standardne terapije prepisane prema dijagnozi.

Homeopatijom se etretira osoba a ne dijagnoza pa je tako najčešći slučaj u homeopatskoj praksi da se za istu tegobu kod dvije osoba daju različiti ljekovi prilagođeni psihofizičkoj slici pacijenta.

Ovo su neki od njčešće korištenih homeopatskih preparata u post partumu, prikazani u svrhu informisanja, ali ne i u svrhu samoprepisivanja.

ARNIKA MONTANA

Homeopatski preparat koji ubrzava oporavak poslije porođaja, epiziotomije, carskog reza. Ubrzava zarastanje rana, kod trauma tkiva, modrica, prevencija infekcija, kod emotivnog i fizičkog šoka i naprezanja. Od neprocjenjive pomoći da ubrza oporavak i spriječi infekcije. Kao biljka Arnika ili Brđanka je poznati narodni lijek za rane i uboje, modrice…

BELLIS PERENIS

Slično dejstvo kao Arnika ali je više indikovan za dubinsko oštećenje tkiva, kao kod carskog reza, cijepanja tkiva pri porođaju i naprezanju, da vrati matericu u normalno stanje, poslije vakuma i forcepsa.

PHYTOLACCA

Od velike pomoći kod svih mogućih problema sa laktacijom. Kod upala mliječnih žlijezda, odnosno  mastitisa, nabreknutosti i bolova u grudima, crvenila…

URTICA URENS

Ili kopriva homeopatski pripremljena je odličan lijek za nedostatak mlijeka, slab mlaz, mlijeko koje nije krenulo, nedovoljna produkcija mlijeka…

NUX VOMICA

Za paralizu crijeva kao nus pojavu poslije anestezije gdje nastupa nagomilavanje gasova, lijena crijeva i zatvor. Bolovi u abdomen kao rezultat, konstipacija.

SEPIA

Vjerovatno najprepisivaniji homeopatski lijek u postpartum za regulisanje nivoa hormona i balansiranje stanja majke na svim nivoima. Hormonski problem i disbalans. Prolaps materice. Post partalna depresija i neraspoloženje, ravnodušnost, nezainteresovanost za bebu, nesposobnost osjećanja bliskosti i ljubavi prema rođenom djetetu, zabrinutost, preopterećenost obavezama. Stanja i zdravstevi problemi koji su nastali nakon porođaja ili kao rezultat porođaja. Za stanja kada pacijentkinja kaze “Od porođaja se nisam nikako vratla u normalu”.

PULSATILA

Plačljivost i velika emotivna osjetljivost nakon porođaja, osjećaj odbačenosti i zanemarenosti od strane supruga i familije. Strahovi i osjecaj da nije dorasla zadatku, oslanjanje na druge i potreba da uvijek neko bude uz nju. Hormonski disbalans, problem s laktacijom.

Homeopatski prirodni ljekovi pomažu majkama da se vrate u stanje psiho-fizicke ravnoteže i da s vise ljubavi i optimizma uživaju u majčinstvu i  čudesnom doživljaju donošenja nove duše na ovaj svijet.

 

Dr Snežana Tomić, homeopat

    Štampaj       Email
 • Published: 466 days ago on Jun 9, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 9, 2017 @ 5:42 pm
 • Filed Under: izdanje broj-98
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center