Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje broj-98  >  Aktuelni tekst

Homeopatija i post partum

Objavio   /  

Dr Snežana Tomić, homeopat

Post partum ili period nakon porođaja nosi sa sobom niz stanja kako fizičkih tako i emotivnih s kojima se novopečene majke susreću. Ovaj period je često najteži za mnoge žene jer se susreću sa nizom situacija, koje ih često snađu odjednom, kao što su oporavljanje od carskog reza ili epiziotomije, upala mliječnih žlijezda i problemi sa laktacijom, zabrinutost i uznemirenost oko brige za bebu, neispavanost, hormonske promjene koje mogu uzrokvati i postpartalnu depresiju…

Mother and Baby kissing and hugging. Happy FamilyPost partum ili period nakon porođaja nosi sa sobom niz stanja kako fizičkih tako i emotivnih s kojima se novopečene majke susreću. Ovaj period je često najteži za mnoge žene jer se susreću sa nizom situacija, koje ih često snađu odjednom, kao što su oporavljanje od carskog reza ili epiziotomije, upala mliječnih žlijezda i problemi sa laktacijom, zabrinutost i uznemirenost oko brige za bebu, neispavanost,  hormonske promjene koje mogu uzrokvati i postpartalnu depresiju…

Za žene koje prvi put donose bebu na svijet post partum nosi izazove prilagođavanja novoj i nepoznatoj situaciji i  brige oko novog ljudskog bića za koje su postale odgovorne.

Homeopatija kao prirodna i holistička medicina, koja tretira ženu sveobuhvatno na svim nivoima, od mentalnog, emotivnog do fizičkog, pruža podršku u ovom periodu oporavka i prilagođavanja majčinstvu.  Kroz prirodne homeopatske preparate izabrane individualno prema sveobuhvatnim karakteristikama simptomatološke slike, homeopatija djeluje na podsticanje vitalne sile ili unutrašnje inteligencije, našeg unutrašnjeg doktora, da vrati organizam u stanje balansa na svim nivoima.

Za određivanje adekvatne terapije potreban je razgovor sa homeopatom koji će dabrati terapiju baziranu na individualnim karakteristikama, često u praksi različitu, bez obzira na istu dijagnozu. U homeopatiji dijagnoza ne znači mnogo i ne postoje standardne terapije prepisane prema dijagnozi.

Homeopatijom se etretira osoba a ne dijagnoza pa je tako najčešći slučaj u homeopatskoj praksi da se za istu tegobu kod dvije osoba daju različiti ljekovi prilagođeni psihofizičkoj slici pacijenta.

Ovo su neki od njčešće korištenih homeopatskih preparata u post partumu, prikazani u svrhu informisanja, ali ne i u svrhu samoprepisivanja.

ARNIKA MONTANA

Homeopatski preparat koji ubrzava oporavak poslije porođaja, epiziotomije, carskog reza. Ubrzava zarastanje rana, kod trauma tkiva, modrica, prevencija infekcija, kod emotivnog i fizičkog šoka i naprezanja. Od neprocjenjive pomoći da ubrza oporavak i spriječi infekcije. Kao biljka Arnika ili Brđanka je poznati narodni lijek za rane i uboje, modrice…

BELLIS PERENIS

Slično dejstvo kao Arnika ali je više indikovan za dubinsko oštećenje tkiva, kao kod carskog reza, cijepanja tkiva pri porođaju i naprezanju, da vrati matericu u normalno stanje, poslije vakuma i forcepsa.

PHYTOLACCA

Od velike pomoći kod svih mogućih problema sa laktacijom. Kod upala mliječnih žlijezda, odnosno  mastitisa, nabreknutosti i bolova u grudima, crvenila…

URTICA URENS

Ili kopriva homeopatski pripremljena je odličan lijek za nedostatak mlijeka, slab mlaz, mlijeko koje nije krenulo, nedovoljna produkcija mlijeka…

NUX VOMICA

Za paralizu crijeva kao nus pojavu poslije anestezije gdje nastupa nagomilavanje gasova, lijena crijeva i zatvor. Bolovi u abdomen kao rezultat, konstipacija.

SEPIA

Vjerovatno najprepisivaniji homeopatski lijek u postpartum za regulisanje nivoa hormona i balansiranje stanja majke na svim nivoima. Hormonski problem i disbalans. Prolaps materice. Post partalna depresija i neraspoloženje, ravnodušnost, nezainteresovanost za bebu, nesposobnost osjećanja bliskosti i ljubavi prema rođenom djetetu, zabrinutost, preopterećenost obavezama. Stanja i zdravstevi problemi koji su nastali nakon porođaja ili kao rezultat porođaja. Za stanja kada pacijentkinja kaze “Od porođaja se nisam nikako vratla u normalu”.

PULSATILA

Plačljivost i velika emotivna osjetljivost nakon porođaja, osjećaj odbačenosti i zanemarenosti od strane supruga i familije. Strahovi i osjecaj da nije dorasla zadatku, oslanjanje na druge i potreba da uvijek neko bude uz nju. Hormonski disbalans, problem s laktacijom.

Homeopatski prirodni ljekovi pomažu majkama da se vrate u stanje psiho-fizicke ravnoteže i da s vise ljubavi i optimizma uživaju u majčinstvu i  čudesnom doživljaju donošenja nove duše na ovaj svijet.

 

Dr Snežana Tomić, homeopat

    Štampaj       Email
 • Published: 13 days ago on Jun 9, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 9, 2017 @ 5:42 pm
 • Filed Under: izdanje broj-98
 • Call for participation in the IV Medical Conference with international participation
   
   
  Esteemed Sirs and Madams ,

  We would like to inform you that in mid-May 2017, (15 – 17 May) at the Hotel Mediteran in Becici MedicalCG editorial board, under the sponsorship and participation of the Ministry of Health of Montenegro, organizes professional, but traditional IV Annual Conference on News in Medicine, Pharmacy and Health.
  The Conference participants:
  - The Ministry of Health of Montenegro,
  - Health Insurance Fund of Montenegro,
  - Agency for Medicines and Medical Devices of Montenegro,
  - Clinical Center of Montenegro,
  - Pharmaceutical Chamber of Montenegro and
  - Pharmaceutical companies and wholesalers.

  Conference topics will include, through two round tables, projection activities of the Ministry of Health and key health institutions for the current and future period, and through six sessions the current issues in the field of medicine and pharmacy will be presented at the proposals of the participants of the conference.
  At the round tables the experiences from the region in the field of health insurance and legislation in the field of medicines will be presented.

  The Scientific Committee of the event, chaired by Dr sci med. Majda Šahman Zaimović, will draw up a program of the conference by the end of April, and for the Collection of Works, the abstracts of lectures which arrive due 10 May will be published.

  The meeting is accredited by the Medical and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
  Stalls for presentation of pharmaceutical companies and wholesalers will be placed inside the Hotel Mediteran.
  Because of the discussion topics of the conference, the competence of lecturers, the optimum capacity of the Hotel Mediteran, as well as our organizational experience, we expect the conference to provide a significant contribution in the area of the current problems of the matter.
   
  With expectations of your participation in the meeting organized
   
  Respectfully yours,
   
  Executive Director ,
  Slavica Pantelic
   
   
  For more information contact us at:
  Phone/fax: 020 238 841
  Mobile phone: 067 395 032
  Email: redakcija@t-com.me

 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

132 people follow medicalcg