Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje broj-97  >  Aktuelni tekst

Održan prvi regionalni susret udruženja pacijenata

Objavio   /  

U organizaciji Udruženja multiple skleroze Crne Gore 12. aprila održan je prvi regionalni susret udruženja pacijenata u hotelu Centre Ville u Podgorici, sa temom (Ne) znam svoja prava – da li su i u kojoj mjeri pacijenti u Crnoj Gori upoznati sa svojim pravima?

udruzenje pacijenataU organizaciji Udruženja multiple skleroze Crne Gore 12. aprila održan je prvi regionalni susret udruženja pacijenata u hotelu Centre Ville u Podgorici, sa temom (Ne) znam svoja prava – da li su i u kojoj mjeri pacijenti u Crnoj Gori upoznati sa svojim pravima? Susretu udruženja pacijenata prisustvovali su predstavnici udruženja autoimunih bolesti, oboljelih od kancera, dijabetesa i rijetkih bolesti iz Crne Gore i regiona, kao i predstavsnici krovnih zdravstvenih institucija Crne Gore. Pitanja iz oblasti prava pacijenata, koja su bila predmet predavanja i panel diskusije, bila su – pravo na slobodan izbor doktora medicine ili doktora stomatologije, pravo na informisanje i obavještavanje, pravo na samoodlučivanje – na slobodan izbor, pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu i pravo na blagovremenu zdravstvenu zaštitu. Posebna pažnja je bila posvećena temi o novim Uredbama o kriturijumima za stavljanje, odnosno skidanje ljekova sa liste ljekova, koja donosi novinu kroz član 10, po kojem Zahtjev za podnošenje stavljanja na listu ili skidanja lijeka sa liste mogu podnijeti i udruženja pacijenata.

Prisutne je pozdravila predsjednica Udruženja multiple skleroze Crne Gore – Podgorica Andrijana Nikolić, koja je u uvodnom dijelu predstavila rad, postignute rezultate i planove udruženja multiple slaroze iz Makedonije, Albanije, Kosova, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih udruženja iz Crne Gore, naglašavajući da udruženja pacijenata u Crnoj Gori  i u regionu djeluju kao pojedinačni pravni subjekti koji su uređeni kao nevladine organizacije.

- Pitanja da li su pacijenti danas edukovani po pitanju svojih prava i kako ih ostvarivati, su pitanja na koja ćemo pokušati na ovom skupu da damo odgovor? Bitno je usaglasiti načine djelovanje nevladinog sektora kroz zajedničke modele ostvarivanja prava pacijenata, vodeći računa o osjetljivom području koje može postati i područje nerazumijevanja i negodovanja, osuda, tužbi i sudskih procesa usljed neuzvraćanja ili neadekvatnog djelovanja svih stranaka u postupku – istakla je Nikolić.

Predstavnik ministarstva zdravlja Crne Gore Dražen Ljumović, iz Direktorata za kontrolu i unapređenje kvaliteta, otvarajući skup podsjetio je da prava pacijenata zauzimaju jedno od najvažnijih mjesta u zdravstvenom sistemu jer se tiču čovjekovog života i zdravlja kao vrijednosti po kojima se mjere sve druge vrijednosti.

-  Zakon o pravima pacijenata je usvojen 2010. godine, a osnovni razlog za njegovo donošenje je potreba da se u postupku ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu uvede visok nivo zaštite ljudskog zdravlja, smatrajući zdravlje kao individualno i društveno dobro. Zakonom se obezbjeđuju poštovanje ljudskog dostojanstva, psihičkog i fizičkog integriteta, i garantuje jednako pravo na kvalitetnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu u skladu sa zdravstvenim stanjem, stručnim standardima i etičkim načelima. Ovim zakonom definisano je pravo slobode na izbor doktora medicine i stomatologije, na informisanje, na pristup svim vrstama informacija o sopstvenom stanju zdravlja, načinu pružanja zdravstvenih usluga i druga.

Pacijent kome je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno, onaj koji nije zadovoljan pruženom zdravstvenom uslugom može podnijeti prigovor pismeno ili usmenim putem. Zaštitnik je dužan da prigovor procesuira odmah ili u roku od 3 dana najkasnije, a nakon toga je obavezan da obavijesti podnosioca prigovora. U Ministarstvu zdravlja formiran je sektor za konterolu i unapređenje kvaliteta. Ukupan broj podnijetih prigovora pacijente za 2016. godinu, uključujući i zdravstvene ustanove je 1.906 prigovora, a zajedno sa Ministarstvom zdravlja 2.070 prigovora.

Kvalitet medicinskih usluga često se procjenjuje manje značajnim od načina na koji su one pružene, stava stručnjaka, ljubaznosti, strpljenja i empatije. Ljekar mora da garantuje pacijentu diskreciju, poštovanje i brigu, a za uzvrat treba pacijent da vjeruje ljekaru – izvijesto je Ljumović u uvodnom dijelu.

U ime udruženja multipla skleroze iz Splita govorila je Jasna Karačić, predsjednica Nacionalne udruge za prava pacijenata, ukazujući da se u zadnjoj godini jako puno radi ali da je pravo na informaciju nešto što se i dalje najviše krši u Hrvatskoj, navodeći i druge probleme sa kojima se pacijenti susreću.

- Cijene ljekova su u Hrvatskoj drastično porasle u zadnje dvije godine, od 50 do 70% i to predstavlja veliki problem pacijentima, posebo kada refundaciju nije moguće ostvariti. Prošle godine smo imali problem pregleda magnetne rezonance, koji se čekao i do godinu dana.

Naglašavajući da se mora intezivno raditi na rješavanju problema sa kojima se svakodnevno pacijenti susreću kako bi im se olakšao život, Karačić je ukazala na značaj njihovih prava.

- Pravo na neku zdravstvenu uslugu je zapravo ljudsko pravo na neku informaciju. To spada u domen ljudskih prava, a ljudska prava su zapravo najviše prekšena kada govorimo o pravima pacijenata. Kada govorimo o položaju pacijenata, govorimo o parametrima, legislativi, stanju i definisanju problema i mogućih rješenja. Pravo, zaštita pacijenata, znači da mora postojati odgovornost prema pacijentu. Briga o pacijentu ne prestaje otpustom iz bolnice, zapravo tek tada počinje briga za njega. Veliki problem pacijentima predstavlja i loša komunikacija kliničkih ljekara sa ljekarima opšte medicine. Komunikacija između pacijenta i doktora, i komunikacija između zdravstvenih radnika je jako važna. Komunikacija postoji ali je loša, a bez komunikacije nema rješenja problema i potrebna je edukacija za dobru komunikaciju. Pacijent uvijek mora biti u partnerskom odnosu sa svojim ljekarkom, kako bi zajedno odlučivali šta je za njega najbolje. Partnerski odnosi u sistemu zdravstva su nešto što je najvažnije, jer da bi se riješio neki problem mora postojati dobra komunikacija. Pacijente je potrebno dodatno motivisati.

Strana: 1 2 3

    Štampaj       Email
 • Published: 200 days ago on Maj 8, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Maj 8, 2017 @ 11:16 pm
 • Filed Under: izdanje broj-97
 • center

 • center

 • center

  Podgorica, October 19-21, 2017, Hotel Hilton 

   

   

  MedicalCG magazine organizes VI Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from October 19th to 21st  this year

   

  Esteemed Sirs and Madams,

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of  the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers and private health sector without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.

   

  The expert part of the event is managed by the Scientific Committee of the Fair, chaired by Dr sci med Majda Šahman-Zaimović.

  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.

  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand  presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.

   

  The deadline for applying for the lecture is October 8th, 2017.  Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on October 10th in the MedicalCG magazine, as well as  a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.

  The lecture application is in addition to this notice.

  We expect your participation in the 6th Medical Fair

  Respectfully,

  Manager of the Fair

  Slavica Pantelić

  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Informations:
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

134 people follow medicalcg