Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  izdanje broj-97  >  Aktuelni tekst

Koncept tradicionalnog (transakcionalnog) marketinga (TM) naspram koncepta marketinga odnosa (relationship marketing-RM) u farmaceutskoj djelatnosti (II)

Objavio   /  

Prof. dr Dušan Đurić
Institut za rehabilitaciju, Beograd
Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu

Kada se RM odgovarajuće sprovodi rezultira kooperativno dizajniranim, proizvedenim, testiranim, upravljanim, instaliranim i preoblikovanim. Proizvod je rezultat procesa saradnje koja stvara vrijednost koju potrošači žele za svaki dio proizvoda i za odgarajuće usluge. Proizvodi nisu paketi opipljivih i neopipljivih pogodnosti, koje kompanija uspostavlja, misleći da je to ono što potrošač želi da kupi. Proizvodi se prije sastoje od skupljenih individualnih pogodnosti, u čijem su dizajniranju i biranju potrošači učestvovali…

Kako RM koncept utiče na tradicionalni marketinški koncept

Proizvod

Ključni uticaj RM na politiku proizvoda je integracija prilagođenih elemenata u ono što su ranije bili standardizovani proizvodi za masovno tržište. Moderna informaciona tehnologija dozvoljava firmama da podese svoje proizvode i usluge prema varirajućim potrebama svojih potrošača.

Kada se RM odgovarajuće sprovodi rezultira kooperativno dizajniranim, proizvedenim, testiranim, upravljanim, instaliranim i preoblikovanim. Proizvod je rezultat procesa saradnje koja stvara vrijednost koju potrošači žele za svaki dio proizvoda i za odgarajuće usluge. Proizvodi nisu paketi opipljivih i neopipljivih pogodnosti, koje kompanija uspostavlja, misleći da je to ono što potrošač želi da kupi. Proizvodi se prije sastoje od skupljenih individualnih pogodnosti,  u čijem su dizajniranju i biranju potrošači učestvovali. Potrošači učestvuju u sklopu serija komponenti ili modula koji zajedno čine proizvod ili usluge. Proizvod koji je rezultat ove saradnje može biti jednistven ili u velikoj mjeri će ispunjavati zahtjeve potrošača, sa mnogo većim zadovoljstvom potrošača prema proizvodu nego u ranijim slučajevima, naročito u slučaju ljekova za samomedikaciju. Samomedikacija je odabir i upotreba medicinskih proizvoda koje pojedinci primjenjuju u svrhu liječenja bolesti ili simptoma koje su sami prepoznali. Za odgovornu samomedikaciju neophodno je:

 • Da se koriste provjereno bezbjedni, kvalitetni i efikasni ljekovi,
 • Da se koriste ljekovi za bolesti koje korisnici mogu sami da prepoznaju, kao i za neke hronične ili recidivirajuće bolesti (poslije ustanovljene dijagnoze),
 • Da se koriste ljekovi za jasnu indikaciju u odgovarajućoj dozi i farmaceutskom obliku.

Uslov koji je neophodan za odgovornu samomedikaciju je obezbjeđivanje sveobuhvatne informacije o lijeku koja se odnosi naročito na:

 • Način primjene lijeka, djelovanje i moguća neželjena dejstva,
 • Moguće interakcije, upozorenje o kontraindikacijama za primjenu,
 • Mjere opreza i upozorenja, posebno ako lijek treba primijeniti u trudnoći, trajanje uzimanja lijeka, kada treba potražiti stručnu pomoć.

Ljekovi za samomedikaciju (OTC – over the counter) mogu se definisati kao oni ljekovi za čije izdavanje nije potreban recept i koji se proizvode, distribuiraju i izdaju prvenstveno sa namjerom da ih koriste pacijenti na sopstvenu inicijativu i odgovornost, u situaciji kada smatraju da je ta upotreba ispravna. OTC proizvodi su medicinski proizvodi namijenjeni samomedikaciji (samoliječenju) sa sljedećim karakteristikama:

 • Male potencijalne toksičnosti, velike terapijske širine,
 • Dokazano visoke bezbjednosti, minimalnih neželjenih dejstava i interakcija,
 • Kontraindikacija dobro poznatih korisniku.

Marketing saglasnosti

Potrošači prihvataju da budu bombardovani informacijama o proizvodima koje ne žele ili koji im ne trebaju. Ono što potrošači uglavnom žele je lični dijalog sa dobavljačima. To je samo korak ka marketingu „jedan-na-jedan“. Heuristika predstavlja  pravila ili prečice u svijesti potrošača (korisnika, pacijenta) u procesu odlučivanja.  Leksikografske heuristike – potrošač (korisnik, pacijent) se opredjeljuje za najbolji brend (trgovačku marku) na osnovu percipiranih,  najvažnijih atributa. Definisanje ponašanja korisnika OTC preparata se vrši kroz:

 • Ponašanje kupca (Buyer Behavior),
 • Ponašanje potrošača (Consumer Behavior),
 • Istraživanje potrošača (Consumer research).

Koncept uz pomoć ciljnog određivanja pokušava da snizi cijenu i povisi pozitivnu reakciju na reklamnu kampanju za masovno tržište. Međutim, za sad samo ostaje poboljšana verzija starih i propalih tehnika.

Marketing saglasnosti je baziran na produktu. Traži nove potencijalne klijente, koji bi bili zainteresovani za kupovinu određenih artikala. Cilj marketinga saglasnosti je da zamijeni sve tehnike masovnog marketinga sa jedan-na-jedan komunikacijom zasnovanom na detaljnom poznavanju potreba potrošača, mape životnog ciklusa sofisticiranog potrošača i velikom stepenu odgovora na događaje vezane za korisnike.

Cijena

Tradicionalni marketing daje cijenu proizvodu uz moguću diskusiju o konkurenciji i drugim činjenicama u vezi sa tržištem. Cijena treba da obezbijedi pravičan odgovarajući povratak investicija koje je kompanija uložila u svoj manje ili više statički proizvod.

Definisanje cijena zasnovano na marketingu odnosa se zasniva na difereciji cena. Cene treba da odgovaraju životnim vrednostima potrošača. Ovo predstavlja pokušaj da se procijeni neto vrijednost postojećih i potencijalnih potrošača i potrošačkih segmenata.

U marketingu odnosa produkt varira po željama i naredbama potrošača, uz srazmjerno variranje cijena. Tako, da ako potrošači zahtijevaju da proizvod ima određene odlike i da određene usluge treba da budu obezbijeđene prije, tokom i poslije prodaje, oni prirodno žele da plate za svaki segment paketa posebno. Kako su proizvod i usluge obezbijeđeni u procesu saradnje, tako će i cijena morati da reflektuje napravljene izbore i vrijednosti stvorene ovim izborima.

Biznis-to-biznis (B-t-C) prodavci, posebno za velike kapitalne proizvode i instalacije, najćešće stvaraju svoje proizvode i usluge na osnovu zahtjeva potrošača i dogovaraju cijene za svoje usluge. Ali potrošači nisu često bili uključeni u sve aspekte lanca vrijednosti i cijene/performance kompromise za koje su prodavci mislili da su potrebne. RM poziva potrošače u proces davanja cijena i u sve druge procese povezane sa vrijednostima, dajući potrošačima priliku da naprave kompromise i da pruže dugoročnije povjerenje.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 45 days ago on Maj 8, 2017
 • Objavio:
 • Last Modified: Maj 8, 2017 @ 11:26 pm
 • Filed Under: izdanje broj-97
 • Call for participation in the IV Medical Conference with international participation
   
   
  Esteemed Sirs and Madams ,

  We would like to inform you that in mid-May 2017, (15 – 17 May) at the Hotel Mediteran in Becici MedicalCG editorial board, under the sponsorship and participation of the Ministry of Health of Montenegro, organizes professional, but traditional IV Annual Conference on News in Medicine, Pharmacy and Health.
  The Conference participants:
  - The Ministry of Health of Montenegro,
  - Health Insurance Fund of Montenegro,
  - Agency for Medicines and Medical Devices of Montenegro,
  - Clinical Center of Montenegro,
  - Pharmaceutical Chamber of Montenegro and
  - Pharmaceutical companies and wholesalers.

  Conference topics will include, through two round tables, projection activities of the Ministry of Health and key health institutions for the current and future period, and through six sessions the current issues in the field of medicine and pharmacy will be presented at the proposals of the participants of the conference.
  At the round tables the experiences from the region in the field of health insurance and legislation in the field of medicines will be presented.

  The Scientific Committee of the event, chaired by Dr sci med. Majda Šahman Zaimović, will draw up a program of the conference by the end of April, and for the Collection of Works, the abstracts of lectures which arrive due 10 May will be published.

  The meeting is accredited by the Medical and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
  Stalls for presentation of pharmaceutical companies and wholesalers will be placed inside the Hotel Mediteran.
  Because of the discussion topics of the conference, the competence of lecturers, the optimum capacity of the Hotel Mediteran, as well as our organizational experience, we expect the conference to provide a significant contribution in the area of the current problems of the matter.
   
  With expectations of your participation in the meeting organized
   
  Respectfully yours,
   
  Executive Director ,
  Slavica Pantelic
   
   
  For more information contact us at:
  Phone/fax: 020 238 841
  Mobile phone: 067 395 032
  Email: redakcija@t-com.me

 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

132 people follow medicalcg